DWQA Questionsreprezentativitate sindicat ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua, oameni buni.
1.Conform Legii nr. 130/2996 R, art. 18 alin.3, teza finala, un sindicat poate fi reprezentativ daca este afiliat la o organizatie sindicala reprezentativa. Daca sindicatul faca dovada cu inscrisuri ca este afiliat la o organizatie sindicala reprezentativa (federatie, confederatie), mai este necesara constatarea reprezentativitatii pe cale judecatoreasca si care este baza legala in aceste sens?
2. Cum se intrepreteaza sintagma \\\”sindicatul este reprezentativ la nivel de unitate\\\” (daca este vorba de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, care are in toate judetele tarii case judetene de asigurari de sanatate), sintagma de mai sus se interpreteaza in sensul ca un sindicat si anume, Sindicatul Democratic din Casele de Asigurari de Sanatate este reprezentativ numai la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, nu si la nivelul tuturor caselor judetene de asigurari de sananate din teritoriu? Multumesc tare mult si astept cu mare nerabdare un raspuns.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

1. Apreciez ca nu mai este necesara constatarea pe cale judecatoreasca a reprezentativitatii sindicatului atat timp cat acesta este afiliat unei organizatii sindicale reprezentative. Acesta interpretare se deduce din dispozitiile legii care prevede ca pe de-o parte „Sunt, de asemenea, reprezentative şi federaŃiile sindicale care îndeplinesc conditiile prevăzute la art. 17 alin. (1) lit. b)” , iar pe de alta parte „(3) Organizatiile sindicale din unitate sunt reprezentative, dacă îndeplinesc conditiile prevăzute la art. 17 alin. (1) lit. c), precum şi dacă sunt afiliate la o organizatie sindicală reprezentativă.” Prin urmare, atat timp cat organizatia sindicala este reprezentativa, legea prezuma ca unitatea afiliata organizatii sindicale reprezentative ca fiind si ea la randul sau reprezentativa conform alin. 3 („Organizatiile sindicale din unitate sunt reprezentative…daca sunt afiliate la o organizatie sindicala reprezentativa”). Articolul 18 trebuie interpretat in sens de reglementare speciala, deoarece prevede „Organizatiile sindicale reprezentative la nivel national sunt reprezentative şi la nivelul ramurilor şi al grupurilor de unităti”, „organizatiile sindicale reprezentative la nivelul ramurilor sunt reprezentative şi la nivelul grupurilor de unităti” si „Organizatiile sindicale din unitate sunt reprezentative…daca sunt afiliate la o organizatie sindicala reprezentativa”. Aceasta reglementare a legii este logica, intrucat trebuie avut in vedere si pricipiul de drept conform caruia „cine poate mai mult, poate si mai putin”.

2. Conform art. 19 din Legea 130/1996, ” La nivelul ramurilor de activitate ale economiei nationale, fiecare organizatie sindicală de tip confederativ, precum şi fiecare asociatie de unităti, care sunt reprezentative la nivel national, vor desemna o singură organizatie sindicală, respectiv asociatie de unităti reprezentativă, să participe la negocierea şi la încheierea contractelor colective de muncă.”
Prin urmare, daca Sindicatul Democratic din Casele de Asigurari de Sanatate este desemnat sa participe la negocierea si incheierea contractelor colective de munca, atunci aceasta poate fi reprezentant al tuturor Casele de Asigurari de Santate. Mai mult, trebuie sa aveti in vedere ca la art. 17 se prevede ca la nivel de unitate, pot participa organizatiile sindicale care au statut legal de organizatie sindicală si numărul de membri ai sindicatului reprezintă cel putin o treime din numărul salariatilor unitătii.