DWQA QuestionsReprezentant salariati ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Intr-un SRL cu 280 de angajati este legal sa existe reprezentanti ai salariatilor nealesi prin vot al angajatilor (angajati care nici nu stiu de existenta/ rolul acestor reprezentanti)?
Daca nu, cum poate fi amendat acest lucru?
Multumesc frumos pentru raspuns.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Conform Codului muncii,

Art. 224.
(1) La angajatorii la care sunt încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi dacă nici unul nu este membru de sindicat, interesele acestora pot fi promovate şi apărate de reprezentanţii lor, aleşi şi mandataţi special în acest scop.
(2) Reprezentanţii salariaţilor sunt aleşi în cadrul adunării generale a salariaţilor, cu votul a cel puţin jumătate din numărul total al salariaţilor.
(3) Reprezentanţii salariaţilor nu pot să desfăşoare activităţi ce sunt recunoscute prin lege exclusiv sindicatelor.

Art. 225.
(1) Pot fi aleşi ca reprezentanţi ai salariaţilor salariaţii care au împlinit vârsta de 21 de ani şi care au lucrat la angajator cel puţin un an fără întrerupere.
(2) Condiţia vechimii prevăzute la alin. (1) nu este necesară în cazul alegerii reprezentanţilor salariaţilor la angajatorii nou-înfiinţaţi.
(3) Numărul de reprezentanţi aleşi ai salariaţilor se stabileşte de comun acord cu angajatorul, în raport cu numărul de salariaţi ai acestuia.
(4) Durata mandatului reprezentanţilor salariaţilor nu poate fi mai mare de 2 ani.

Deci raspunsul la intrebarea dvs. este nu. Puteti face o sesizare catre angajator mai intai si catre ITM ulterior. O ultima cale de urmat ar fi sa actionati in instanta.