DWQA QuestionsRepartizarea cheltuielilor in codomeniu ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna seara.
Va rog sa ma ajutati sa rezolv o problema.
Locuiesc la bloc (vechi de 45 ani), alimentarea cu apa rece fiind realizata de la magistrala municipiului Roman, contorizata pentru 3 scari de bloc insumand 50 apartamente. In cursul lunii decembrie 2009 a aparut o problema la reteaua de alimentare cu apa rece pe traseul contor de apa distributie la cele 3 scari, fapt depistat prin citirea consumului la sfarsitul lunii fiind inregistrat un consum suplimentar de aproximativ 3000 mc. Nefiind depistata scurgerea apei pierdute a fost schimbat apometrul, consumul suplimentar fiind insusit de compania de apa, dar in cateva zile s-a evidentiat acelasi consum mare de apa. Dupa verificari amanuntite s-a depistat defectiunea, apa scurgandu-se intr-o retea de canalizare mai veche, astfel fiind greu de observat! In luna ianuarie a fost un consum suplimentar de aprox 700 mc de apa fata de normal, de aceasta data aceasta trebuind sa fie suportat de catre locatari.
Modul de impartire al cheltuielilor de catre asociatia de proprietari: contravaloarea reparatiei (manopera + piese) in mod egal celor 50 de apartamente; contravaloarea apei pierdute in mod egal tuturor persoanelor care au locuit in luna ianuarie in imobil. De mentionat ca in acest imobil sunt multe apartamente nelocuite din diferite motive. Avand in vedere ca acel consum de apa este aferent unei defectiuni, asa cum contravaloarea reparatiei a fost impartita la toti proprietarii la fel ar fi trebuit impartita si apa pierduta si nu pe numar de persoane prezente in imobil, defectiunea fiind independenta de numarul de persoane (ci mai degraba de vechimea instalatiilor) .
In concluzie va rog sa ma ajutati cu o prevedere legala privind repartizarea pierderilor de aceasta natura, eu gasind in Normele metodologice de aplicare a Legii 230/2007 „Art. 34. – Cheltuielile care sunt determinate de numarul persoanelor care locuiesc in condominiu si nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de masura se repartizeaza proportional cu numarul de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in cladire in luna pentru care se calculeaza lista de plata si reprezinta cheltuielile asociatiei pentru: apa rece, calda si canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrica utilizata pentru functionarea instalatiilor comune; colectarea deseurilor menajere, vidanjare.” Totusi aici e vorba de cheltuieli determinate de numarul de persoane, ceea ce nu este cazul aici.
Va multumesc.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Apreciez ca articolul invocat de catre dvs. este aplicabil si la aceasta speta. In primul rand trebuie sa aveti in vedere ca acea pierdere s-a creat prin consum. Or, atat timp cat nu toate persoanele au consumat apa la propriu, atunci nu ar trebui sa le fie imputabila plata. De aceea, neputandu-se masura exact consumul fiecarui proprietar, atunci cheltuiala se va imparti intre numarul persoanelor care au locuit in acea luna. Totusi, in cazul in care pierderea s-a dovedit a fi din vina instalatiilor care apartineau companiei de apa, atunci nu blocul ar trebui sa suporte consumul ci compania de apa din nou. Practic, dvs. acoperiti un prejudiciu cauzat dvs. de catre compania de apa.