DWQA QuestionsRenuntarea la mostenire in favoarea unui frate sau a parintelui supravietuitor, se poate face doar pentru o anumita parte a masei succesorale?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Speta este urmatoarea:
In urma decesului tatalui au ramas pentru dezbaterea mostenirii mama si cei trei fii. Doi dintre frati doresc renuntarea la mostenire in favoarea mamei , urmand ca si mama sa renunte la „tot” in favoarea celui de al treilea frate.
Precizez ca obiectul renuntarii este reprezentat de o casa si terenul aferent curtii- il denumesc in continuare ca fiind „Obiectul 1”.
Pana aici totul imi este clar, dar tata nu a dezbatut mostenirea parintilor lui, adica bunicii mei (decedati),precizez ca el mai are doi frati. Mostenirea respectiva cuprinde : o casa si terenul curtii plus o suprafata de teren extravilan-iar partea ce i se cuvine tatalui meu o denumesc in continuare „Obiectul 2”.
Practic eu sunt de acord in ceea ce priveste renuntarea la „Obiectul 1” dar NU sunt de acord cu renuntarea si la „Obiectul 2” ce ii va reveni tatalui meu dupa dezbaterea mostenirii parintilor lui.
Renuntarea , din cate stiu, se face sub forma unei declaratii – formular standard.
Intrebarea este : Renuntare a la mostenire in favoarea mamei, se poate face doar pentru o anumita parte a masei succesorale? Sau se poate face doar in privinta „Obiectului 1”?

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Trebuie sa aveti in vedere ca renuntarea se face in principiu integral, cu privire la intreaga mostenire. Prin urmare, daca dvs. renuntati la mostenire, practic se considera ca nu ati fost niciodata mostenitor (deci implicit nu puteti accepta o parte din mostenire). In cazul dvs. cel mai recomandat este sa incheiati o tranzactie intre toti mostenitorii dupa dezbaterea si succesiunii de pe urma parintilor, iar in aceasta tranzactie sa dispuneti imparteala bunurilor conform intelegerii dintre dvs.

Recomandat ar fi sa consultati si un avocat pentru a-i prezenta situatia in mod concret.

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!