DWQA Questionsrenuntare la mostenire tacita
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: am locuit impreuna cu parintii si bunicii intr-o casa. Tatal meu avea 2 frati si 1 sorai. La moartea bunicilor s-a intocmit un certificat de mostenire. Deoarece la acea data certificatul de proprietate pe pamant inca nu era eliberat, pentru ca si fratii sa poata intra in posesia unei parti din pamant, in certificatul de mostenire apare ca tatal meu detine 1/3 din casa iar alti doi frati(sora a renuntat la mostenire pentru ca dansa nu aveau de primit pamant) cate 1/3. Mentionez ca in mod normal fratii erau de acord ca toata casa sa ramana tatalui meu deoarece ei primisera cate o casa de la parinti dar legea nu permitea o altfel de solutionare. Intre timp tata a decedat si la fel si unul dintre frati. Am facut demersurile necesare mostenirii si in noul certificat de mostenire dupa tata apare ca eu si mama mostenim fiecare catre 1/6 din casa. Mostenitorii unchiului decedat nu au facut mostenire dupa tatal lor. Celalat unchi traieste inca.
Cum pot rezolva situatia, adica atat unchiul care traieste cat si mostenitorii celui decedat(sunt doi frati plus mama lor) sunt de acord sa renunte la partea lor de casa?! Cei doi frati si mama lor nu ar dori sa isi faca succesiunea dupa tatal lor. Se poate rezolva printr-o declaratie la notar fara proces in justitie?

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Indicat este ca ceilalti mostenitori sa faca declaratii de renuntare asupra mostenirii daca nu vor sa mosteneasca. Odata cu aceste declaratii, teoretic pot dobandi succesiunea urmatorii mostenitorii in clase apropiate (cu alte cuvinte, dvs.).

Luati legatura si cu un notar pentru a clarifica situatia.

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!