DWQA QuestionsRenuntare executare ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,
Am urmatoarea problema: – in urma unei sentinte definitive am solicitat executarea silita a debitorului, prin vanzarea unui apartement care era proprietate comuna si prin sentinta respectiva ii revenise integral, urmand a mi se plati o sulta. In urma organizarii de catre executor a 3 licitatii apartamentul nu s-a vandut. In momentul de fata sunt pus in situatia de a insista continuarea executarii sau de a renunta la ea. Iata intrebarile mele:
-in cazul in care renunt la executare voi fi obligat sa platesc taxa de executare(care este 7000 lei)?
-in cazul in care insist licitatia va incepe din nou de la suma initiala stabilita de instanta care a dat o hotarare definitiva?

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

In cazul in care renuntati la executare va trebui sa achitati doar cheltuielile de executare nu si onorariul executorului. Intre aceste doua elemente sunt diferente, intrucat dvs. oricum ati avansat o suma de bani pentru inceperea executarii si eventual pentru dispunerea publicatiilor. Aceste din urma sume reprezinta cheltuieli de executare si nu onorariul executorului care se recupereaza in principiu de la debitor. Totusi, va trebui sa verificati in contractul incheiat cu executorul cu privire la plata onorariului sau.
In ce priveste ce de a doua intrebare, art. 509 Cod procedura civila prevede ca „in cazul in care nu este oferit nici pretul la care imobilul a fost evaluat, vanzarea se va amana la un alt termen, de cel mult 60 de zile, pentru care se va face o noua publicatie in conditiile art. 504 alin. 3. La acest termen licitatia va incepe de la pretul de 75% din cel la care imobilul a fost evaluat. Daca nu se obtine pretul de incepere a licitatiei, la acelasi termen bunul va fi vandut la cel mai mare pret oferit. Vanzarea se va putea face chiar daca se prezinta o singura persoana care ofera pretul de la care incepe licitatia.”
In cazul in care dvs. nu va recuperati suma stabilita de instanta prin executarea a imobilului, atunci va trebui sa urmariti alte bunuri ale debitorului pana va recuperati intreaga suma.