DWQA Questionsremuneratie fara contract ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Legea 8 / 1996 Art. 101
In lipsa unei clauze contrare, artistul interpret sau executant, care a participat la realizarea unei opere audiovizuale, a unei inregistrari audiovizuale ori a unei inregistrari sonore, se prezuma ca cedeaza producatorului acesteia, in schimbul unei remuneratii echitabile, dreptul exclusiv de utilizare a prestatiei sale astfel fixate, prin reproducere, distribuire, import, inchiriere si imprumut.

Fraza „in lipsa unei clauze contrare’ se refere la lipsa ei dintr-un contract sau se refera chiar la lipsa contractului?

Apoi cum se poate prezuma ca cineva cedeaza cuiva un drept in schimbul unei remuneratii daca acest lucru nu ar fi stipulat undeva (adica in lipsa unei clauze)?
Cum poate artistul sa dovedeasca ca sa inteles cu producatorul sa ii cedeze un drept contra unei remuneratii, daca acest lucru nu ar face subiectul unei clauze prezente intr-un contract?

Multumesc!

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

In lipsa unei clauze contrare ar trebui interpretat in sensul lipsei unei clauze dintr-un contract si nu lipsa unui contract. Cedarea este prezumata conform legii, trebuind sa existe o clauza care sa prevada ca artistul interpret sau executantul pastreaza dreptul de utilizare. Prin urmare, artistul nu trebuie sa dovedeasca ca a cedat, ci trebuie eventual sa dovedeasca ca a pastrat un drept de utilizare.

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!