DWQA QuestionsReduceri – scutiri impozit pe salariu ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua. As dori sa stiu cu ajutorul dvs. daca sunt reduceri si/sau scutiri impozit salariu in cazul bolilor cronice: care sunt acestea si care sunt conditiile pentru a beneficia de acesta?.
Va multumesc pentru sprijin.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Conform art. 21 din Codul fiscal,
„(3) Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:
c) cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare. Intra sub incidenta acestei limite, cu prioritate, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru inmormantare, ajutoarele pentru boli grave sau incurabile si protezele, precum si cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor activitati ori unitati aflate in administrarea contribuabililor: gradinite, crese, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti, pentru scolile pe care le au sub patronaj, precum si alte cheltuieli efectuate in baza contractului colectiv de munca. În cadrul acestei limite, pot fi deduse si cheltuielile reprezentand: tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, cadouri in bani sau in natura oferite copiilor minori si salariatilor, cadouri in bani sau in natura acordate salariatelor, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si pentru membrii de familie ai acestora, ajutoare pentru salariatii care au suferit pierderi in gospodarie si contributia la fondurile de interventie ale asociatiei profesionale a minerilor, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament.
Astfel, legea instituie o deductibilitate de pana la 2% in ce priveste cheltuielile sociale aplicata valorii cheltuielilor cu salariile. Totodata, legea nu enumera anumite conditii limitative privind acest beneficiu, ci practic doar calitatea de salariat este suficienta.