DWQA Questionsreducere salariu angajati ONG cu subventie de la bugetul local
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

sunt angajat al unui ONG pe proiect aprobat (cu buget deja alocat) din fonduri subventionate de la bugetul local prin legea 34/1998. lunar in urma raportarii financiare si narative se vireaza suma necesara pentru platile salariilor si a utilitatilor. recent am primit informare ca se vor opri cei 25 % din salarii si noua salariatilor ong-ului respectiv. salariul actual nu contine sporuri si bonuri valorice. salariile nu sunt echivalente cu a bugetarilor. sunt cotate la salariul minim brut pe tara. intreb: este corect sa se opreasca cei 25 % celor care sunt angajati ai unui ong cu subventie de la bugetul local?

5 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Masurile de austeritate adoptate de curand afecteaza sectorul bugetar in principiu. Prin urmare, daca sunteti asimilati unui functionar public, atunci masura ar putea fi aplicata in baza legilor promulgate in luna iunie-iulie. In situatia in care nu sunteti asimilata functionarilor publici, inseamna ca reducerea nu se dispune ca umare a acestor acte normative, ci ca urmare a unei decizii separate care sa dispuna reducerea tuturor salariilor inclusiv in ce priveste societatile sustinute de catre Stat. Aceste masuri sunt dispuse in vederea programului de reducere a cheltuielilor. Desigur, ca in situatia in care apreciati ca este un abuz, puteti ataca decizia de reducere in instanta.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

va multumesc pentru faptul ca mi-ati raspuns insa imi permit sa adaug un comentariu:
nu am statut de angajat al institutiilor publice locale. eu sunt angajat al ong-ului ce are incheiata o conventie cu consiliul local pentru sustinerea serviciilor comunitare privind acordarea unor servicii de asistenta sociala, cheltuielile cu salariile personalului implicat in acordarea acestor servicii sunt decontate la nivelul salariilor stabilite pentru personalul contractual din sectorul bugetar. insa bugetul pe toata perioada de implimentare a proiectului respectiv este deja aprobat. atata timp cat nu mi se acorda sporuri,bonuri valorice, si salariul este minim pe economie pot fi considerata bugetar? iar in legea 118/2010art.1 alin 2 precizeaza ca in urma aplicarii prevederilor respective daca rezulta o valoare mai mica decat valoarea salariului de baza minim brut pe tara grantat in plata, suma acordata este de 600 lei.salariul meu de baza este 675 iar in mana iau 564. ce este corect?va multumesc anticipat

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Normele legii 118/2010 nu vi se aplica intrucat priveste strict domeniul bugetar, iar dvs. nu puteti fi considerata bugetar intrucat nu sunteti angajata la o institutie de stat. Reglementarile cu privire la salariul de 600 de ron nu vi se aplica (oricum legea vorbeste de 600 de ron brut), ci Dvs. ar trebui sa aveti cel putin salariul minim pe economie (care din pacate este tot 600 de ron brut).

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

multumesc pentru raspuns, insa, cu scuzele de rigoare, va rog sa imi trimiteti, in cazul in care exista, forma legala care contesta decizia de a opri cei 25%, ca in cazul in care voi ajunge la consiliul local sa dovedesc „concret” contestarea deciziei acestora. multumesc anticipat

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Din pacate nu exista un model standard de contestare. Decizia va trebui analizata si in functie de continutul acesteia si de temeiul juridic se formuleaza contestatia. Insa, aceasta contestatie se formuleaza in instanta intrucat ar fi practic atacarea dvs. a dispozitiei de scadere a salariului.