DWQA QuestionsRedeschidere dosar penal ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,

In anul 1993 fratele meu impreuna cu alti 2 membri ai familiei au murit nevinovati in urma unui accident provocat de o persoana care a intrat pe contrasens si a lovit lateral masina noastra. In urma procesului sentinta a fost ucidere din culpa, 2 ani cu suspendare, fara daune morale. Am incercat sa facem recurs, iar rezultatul final a fost ca ni s-a cerut sa platim o taxa de judecata de citiva lei pentru faptul ca recursul nu a fost cistigat. De retinut ca persoana respectiva avea antecedende, provocind uciderea unei alte persoane cu citiva ani inainte, tot in urma unui accident de masina. Intrebarea mea: este posibila redeschiderea dosarului? Si daca nu in Romania, pot sa ma adresez curtii supreme de la Strasbourg?

Multumesc anticipat

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Ce puteti face dvs. este o cerere de Revizuire. Revizuirea este o cale extraordinara de atac contra hotararii definitive prin care persoana respectiva a fost condamnata. Revizuirea este reglementata de art. 393-408 Cod de Procedura penala. Pentru a fi admisa revizuirea trebuie sa aveti niste probe foarte importante si edificatoare pentru o noua acuzare contra inculpatului, si in acelasi timp trebuie sa vad incadrati in unul dintre cazurile urmatoare:

„Art. 394 – Cazurile de revizuire
Revizuirea poate fi ceruta cand:
a) s-au descoperit fapte sau imprejurari ce nu au fost cunoscute de instanta la solutionarea cauzei;
b) un martor, un expert sau un interpret a savarsit infractiunea de marturie mincinoasa in cauza a carei revizuire se cere;
c) un inscris care a servit ca temei al hotararii a carei revizuire se cere a fost declarat fals;
d) un membru al completului de judecata, procurorul ori persoana care a efectuat acte de cercetare penala a comis o infractiune in legatura cu cauza a carei revizuire se cere;
e) cand doua sau mai multe hotarari judecatoresti definitive nu se pot concilia.
Cazul de la lit. a) constituie motiv de revizuire, daca pe baza faptelor sau imprejurarilor noi se poate dovedi netemeinicia hotararii de achitare, de incetare a procesului penal ori de condamnare.
Cazurile de la lit. b), c) si d) constituie motive de revizuire, daca au dus la darea unei hotarari nelegale sau netemeinice.
In cazul prevazut de lit. e), toate hotararile care nu se pot concilia sunt supuse revizuirii. ”

In ce priveste CEDO, desigur ca puteti formula o plangere la aceasta instanta insa vor trebui respectate alte conditii (cum ar fi indicarea incalcarii unui articol din Conventia CEDO, epuizarea tuturor cailor interne de atac etc.)