DWQA Questionsrecuperarea pauzelor ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

La un program de lucru de la 8:00 la 16:30, in urma unei invoiri de la ora 12:00,am fost obligata sa imi fac cerere de concediu, pierzand cele 4 ore lucrate. din cauza ca la invoire figuram cu 4 ore jumatate, maximul admis fiind de 4 ore. Dar fiind pontati doar 8 ore, din 8 si jumatate, pot sa actionez in justitie ca abuz in functie

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Puteti face o sesizare catre ITM prin care sa le mentionati cele intamplata, intrucat nu puteti fi obligata sa va luati concediu. Mai mult, trebuie sa aveti in vedere ca orele suplimentare se platesc, or din cate imi precizati dvs. aceste ore nu va sunt platite, iar in cazul in care nu sunt platite sau nu va sunt scazute, atunci trebuie sa beneficiati de un spor. Codul Muncii prevede:

„Art. 119. – (1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile după efectuarea acesteia.
(2) În aceste conditii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
Art. 120. – (1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 119 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în conditiile prevăzute la alin. (1), se stabileste prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.”

In ce priveste intrebarea legata de actionarea in justitie, puteti actiona in justitie angajatorul pentru neplata drepturilor salariale sau pentru incalcarea drepturilor dvs. cu privire la cel putin articolele mentionate anterior.