DWQA Questionsrecuperare TVA pentru institutie neplatitoare de TVA ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,

Am urmatoarea nelamurire: lucrez intr-un institut de cercetari, avem statut de agent economic dar suntem neplatitori de TVA.

In cadrul unui proiect in care lucram (si in care este permisa recuperarea TVA conform art 15 din OUG nr. 64/2009) am facut anumite achizitii pentru care am platit TVA.
De la contabilitate ni se spune ca nu avem dreptul sa cerem recuperarea TVA intrucat doar platitorii TVA au acest drept si ca ar trebui sa ne declaram platitori de TVA pentru a putea sa il recuperam ceea ce ar fi dezavantajos in alte directii.
Mie mi se pare ilogic ca, fiind neplatitor de TVA sa nu ai dreptul sa recuperezi TVA-ul platit, deci in final sa platesti TVA.

Va multumesc

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Potrivit dispozitiilor art. 147 ind. 2 alin. (2) din Codul fiscal, coroborate cu prevederile pct. 491 din normele metodologice de aplicare a titlului VI „Taxa pe valoarea adaugata” din acelasi act normativ, persoana impozabila stabilita in Romania, denumita in continuare solicitant, poate beneficia de rambursarea taxei pe valoarea adaugata achitate pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii efectuate in alt stat membru, denumit in continuare stat membru de rambursare.
Tot in Ordinul de procedura, se prevede ca „4.1 Organul fiscal competent din Romania verifica, cu ajutorul aplicatiei informatice, daca in perioada de rambursare inscrisa in cerere solicitantul a fost persoana inregistrata in scopuri de TVA, potrivit art. 153 din Codul fiscal, precum si daca documentele inscrise in sectiunea „Lista operatiunilor pentru care se solicita rambursarea TVA” sunt emise in perioada de validitate a codului de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile stabilite in Romania.
4.2. Daca solicitantul nu a fost in perioada de rambursare persoana inregistrata in scopuri de TVA, potrivit art. 153 din Codul fiscal, sau daca documentele inscrise in sectiunea „Lista operatiunilor pentru care se solicita rambursarea TVA” nu au fost emise in perioada de validitate a codului de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile stabilite in Romania, organul fiscal competent din Romania nu inainteaza cererea de rambursare statului membru de rambursare si comunica solicitantului, pe cale electronica, aceasta decizie.”
Este vorba de Procedura din 4 ianuarie de primire a cererilor de rambursare a TVA achitate de catre persoanele impozabile stabilite in Romania pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene