DWQA QuestionsRecuperare daune – accident rutier ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Am fost implicat intr-un accident rutier de a carui producere am fost vinovat. I-am dat pagubitului asigurarea, dar dupa un timp m-a contactat spunandu-mi ca societatea de asigurati Astra acorda dupa evaluarea masinii doar 87 de milioane(din 190 de milioane cat era devizul de reparatie), sau dauna totala de 1600 de euro plus epava. Masine este un Fiat Punto din 2003. El a spus ca nu accepta varianta daunei totale si ca este pregatit sa ma dea in judecata, daca nu vreau sa ii cumpar alta masina(imi da valoarea daunei si epava si eu ii aduc alta masina la fel. In caz de proces ce sanse as avea. Nu vreau sa risc mai ales ca parintii sunt pensionari iar eu student. Va multumesc mult!

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Avand in vedere ca dvs. detineti un RCA valabil, problema se va disputa intre dansul si asiguratorul dvs. Asiguratorul dvs. este obligat sa achite conform art. 49 din Legea 136/1995 care prevede ” Asiguratorul acordă despăgubiri pentru prejudiciile de care asiguratii răspund” si conform art. 50 „Despăgubirile se acordă pentru sumele pe care asiguratul este obligat să le plătească cu titlu de dezdăunare si cheltuieli de judecată persoanelor păgubite prin vătămare corporală sau deces, precum si prin avarierea sau distrugerea de bunuri”.
Astfel, in cazul in care asiguratorul nu vrea/sau cel in cauza nu doreste sa accepte oferta asiguratorului, atunci acesta va trebui sa cheme in judecata societatea Astra. Daca acesta va va chema pe dvs. in judecata in calitate de vinovat, atunci in proces va fi introdusa si firma de asigurare, iar aceasta va plati pana la plafonul maxim stabilit prin ordin al CSA (undeva la 300.000 de euro pe anul 2009).