DWQA QuestionsRecuperare bani casa din concubinaj ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua, va rog sa ma ajutati, unchiul meu a cumparat o casa cu o doamna cu care sta in concubinaj fiecare a platit jumatate din casa , acum ei nu se mai inteleg el ar dori sa-si vanda jumatatea dar ea nu vrea si nici nu vrea sa-i plateasca lui partea adica jumatate, si sa-i ramana ei au contract facut la notar precum au cumparat fiecare cate o jumatate.Ce ar putea face unchiul sa-si poata recupera banii ca nu mai poate trai in aceea casa cu ea. Va multumesc

2 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Unchiul dvs. isi poate vinde partea sa din apartament (cel putin teoretic). Avand in vedere ca sunt coproprietari, fiecare avand cate o cota de cate 50% din apartament, legea permite unui proprietar sa-si vanda dreptul, respectiv cota sa de 50%. Din pacate, nu aveti cum sa o obligati pe doamna respectiva sa-si vanda apartamentul in favoarea unchiului, precum nici nu aveti cum sa o obligati sa plateasca unchiului o suma de bani. Indicat ar fi sa vanda unei terte persoane si astfel amandoi sa instraineze apartamentul.
Totusi, unchiul poate da in judecata pe respectiva doamna, solicitand instantei sa dispuna iesirea din indiviziune asupra apartamentului.( Art. 673^1 si urm. Cod procedura civila). El poate solicita atribuirea in natura a apartamentului si obligarea sa la plata cotei corespunzatoare doamnei respective sau in cel mai rau caz bunul va fi licitat.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Esti sigur ca a intrebat-o pe aceea doamna daca nu doreste sa-l despagubeasca?Sau ca au discutat serios?Cum de vrea unchiul tau sa o despagubeasca pe doamna respectiva tocmai acum,in timp de criza?Poate tocmai nu e momentul,nu??A putut trai cu doamna in aceea in casa pana cand a convins-o sa cumpere cu el,el neavand suficienti bani,sau cum?Si dupa aceea subit,vrea toata casa doar pt el,iar doamna ce sa faca??Sa-si vanda unchiul partea lui iar doamna se va intelege cu cumparatotul nou,cu care nu a avut relatii concubinaj,nu??Asa mi se pare corect…Am raspuns eu pt ca stiu un caz identin tic.
camelia485