DWQA QuestionsRECUNOASTERE PATERNITATE ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,

Daca ma puteti ajuta va rog cu niste informatii din Codul Familiei referitoare la recunoasterea paternitatii unui copil nascut in afara casatoriei; modalitatea prin care acesta poate fi obligat la plata pensiei alimentare, si cea prin care sa fie obligat sa recunoasca in documentele oficiale copilul.In cazul in care se hotaraste intentarea unui proces care ar fi sansele de castig in cazul mamei?

Multumesc.

3 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Conform Art. 56 din Codul familie, „Filiatia fata de tata se stabileste, in afara de cazurile prevazute in art. 53, prin recunoastere sau hotarare judecatoreasca. ” Prin urmare, recunoasterea paternitatii se poate face in doua moduri:
1. pe cale administrativa si de buna voie (de obicei printr-o declaratie data in fata starii civile)
2. pe cale judecatoreasca.

In cazul in care se va intenta actiune in vederea stabilirii paternitatii, trebuie sa aveti in vedere ca termenul de prescriptie in vederea intentarii actiunii in ce o priveste pe mama, este de 1 an calculat de la data la care s-a nascut copilul sau de la data la care presupusul tata a incetat convietuirea cu mama copilului sau a incetat sa ofere intretinere copilului. Odata cu pronuntarea acestei paternitati, presupusul parat va deveni oficial tatal copilului. Desigur, ca in acest proces de stabilire a paternitatii vor trebui dovedite relatiile dintre mama si presupusul tata, nasterea copilului si eventual o proba legata de ADN.

In ce priveste plata pensiei alimentare, aceasta va trebui facut tot pe cale judecatoreasca in situatia in care tatal nu doreste sa achite intretinerea aferenta. In caz de litigiu, tatal va prezenta o adeverinta de venituri, iar pensia de intretinere are ca obiect de obicei 1/4 din veniturile tatalui.

In ce priveste sansele de reusita, acestea difera de la caz la caz. In situatia in care toate conditiile sunt indeplinite si exista doar o rea vointa din partea tatalui, atunci sansele de reusita sunt ridicate. Mai mult, in situatia in care instanta constata legatura de paternitate dintre tata si copil, atunci in ce priveste plata pensiei alimentare sansele sunt si mai ridicate.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Va multumesc tare mult pentru raspuns; in acest caz este vorba despre rea-vointa din partea tatalui care santajeaza psihic mama, recurge la amenintari( ca va plati martori mincinosi, ca va „cumpara” testul de paternitate si dupa proces va lua copilul si il va da sa fie crescut de o bona); incearca pe toate caile posibile sa o faca pe acesta sa renunte la dorinta de a intenta proces. Din experienta dumneavoastra, instanta judecatoreasca da castig de cauza mamei sau tatalui?Se tine cont de varsta copilului, si anume 2 luni? mama copilului vrea doar ca tatal acestuia sa ii plateasca pensie alimentara si pe certificatul de nastere sa apara numele tatalui nu o liniuta.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In cazul in care toate indiciile si probele stabilesc paternitatea, instanta nu poate altceva decat sa dea castig de cauza mamei. De cele mai multe ori aceste cauze sunt castigate de mama, intrucat de cele mai multe ori conditiile legii sunt indeplinite. Desigur ca se tine cont si de varsta copilului, si se va tine cont de aceasta varsta si in momentul stabilirii pensiei alimentare.