DWQA Questionsrecasatorire in timpul divortului si neplata rate fost sot
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna seara!

1. De doi ani sunt despartita in fapt de sotul meu, iar termenul de divort e in octombrie. De curand am luat decizia de a ma recasatori si as vrea preschimbarea termenului. Judecatoria cica nu ar accepta alte termene (pe motiv ca sunt foarte multe procese), ci doar daca motivele sunt reale si serioase. E posibil? Ce trebuie sa fac, depun actele la primarie pentru noua casatorie?

2. Acum doi ani am obtinut un credit impreuna cu sotul, unde el e titular iar eu coplatitor. In momentul despartirii in fapt, in urma vanzarii apartamentului, a fost achitat integral, insa fara posibilitatea de a-l inchide pe loc. La cateva zile, sotul a retras toata suma si in acelasi timp si-a asumat doar verbal responsabilitatea de achita el ratele. De mai bine de 6 luni el nu a mai facut nicio plata, iar banca a sistat contractul.
Un functionar al bancii m-a sfatuit ca odata cu divortul sa se faca si partajul prin care sa se stabileasca doar obligatia lui la plata creditului. Pe viitor, acest lucru m-ar proteja pe mine de o eventuala poprire pe salariu?

Multumesc, o seara buna!

2 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

In primul rand, desfacerea casatoriei poate fi pronuntata in prezent si de ofiterul de stare civila sau de notar daca si sotul este de acord pentru a scurta cat mai mult aceasta procedura. Daca nu, faceti o cerere de preschimbare a primului termen totusi. Nu este posibil sa va depuneti actele in vederea incheierii unei noi casatorii din moment ce nu puteti depune actul care sa ateste ca sunteti necasatorita si anume hotararea irevocabila de divort in cazul dvs.
Cu privire la acel credit, da, este recomandat sa va completati actiunea in sensul solicitarii si a partajului pentru ca situatia dvs. sa fie clar stabilita de instanta.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Cea de-a doua casatorie nu o puteti incheia decat dupa desfacerea celei dintai casatorii, dovedita prin hotararea de divort irevocabila.
Prin partaj puteti solutiona si problema transferarii obligatiei de plata a creditului in sarcina fostului sot.

Av. Paula Nedelcu