DWQA Questionsrecalculare pensie alimentara ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua. Am cateva intrebari ref la pensia alimentara.In luna noiembrie 2009 m-am despartit de sotul meu si avem un baietel in varsta de 1 an si 4 luni. In aceasi luna am depus cerere pt pensia alimentara in favoarea minorului. In instanta s-a hotarart suma de 480 ron calculand veniturile sotului care este cadru isu si incluzand si norma de hrana. In luna decembrie sotul a intentat proces de divort si a rugat instanta sa recalculeze pensia alim depunand la dosar venituri dara norma de hrana. Instanta a hot suma de 260 ron si facand in acelasi timp si recurs la hot data de prima instanta ca ar fi gresit calculele si ca a inclus si norma de hrana. La recurs i s-a admis cererea si s-a stabilit o alta suma de 290 ron care este irevocabila> 1.Este corect cum s-a calc pensia alimentara in instanta de la recurs (el avand salariul de 1930 lei inclus norma de hrana)?2. Legal ce as mai putea face in privinta hot date? 3. In apel la procesul de divort as putea cerere instantei de judecata sa recalculeze pensia aliment

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

1. In mod normal pensia alimentara este de 1/4 din salariu, iar norma de hrana nu ar putea fi inclusa si ea. Insa, instanta poate stabili o pensie alimentara in functie de necesitatile atat ale tatalui cat si ale copilului in sine.
2. In privinta hotararii date care a ramas irevocabila nu ati putea ataca decat prin intermediul cailor extraordinare de atac, revizuirea si contestatia in anulare. Insa aceste cai sunt aplicabile si pot invocate doar in anumite cazuri prevazute expres de lege.
3. In cazul in care la instanta de fond s-a solicitat o recalculare, atunci puteti cere o recalculare, majorare a pensiei alimentare in apel. Insa, in situatia in care nu s-a solicitat la fond o recalculare de catre oricare dintre parti, atunci nu se poate cere in apel intrucat in apel nu se pot face cereri noi.
4. In cazul in care cea din apel va privi o recalculare a pensiei, atunci aceasta din urma isi va produce efectele.