DWQA QuestionsRecalculare penalitati impozit auto
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,

In iunie 2007 am achizitionat un autoturism (factura, chitanta, contract, toate cheile, talon, CIV, etc), vanzatorul (persoana juridica) ducandu-ma cu vorba legat de eliberarea certificatului de neurmarire fiscala.

In 2009, l-am actionat in judecata, iar paratul nici nu s-a prezentat la termenele de judecata, de cateva ori s-a amanat din lipsa de procedura (nu a fost legal citat) adrese la RegCom, etc. Instanta a constatat trecerea autoturismului in proprietatea mea, obligandu-l pe parat (vanzatorul) la efectuarea formalitatilor de radiere, in caz contrar, hotararea tinand loc de act apt de radiere (l-a obligat si la plata cheltuielilor de judecata, insa n-am sperante sa mi le recuperez si oricum au fost mici pt ca am mers nereprezentat). Sentinta a fost definitiva prin neapelare.

Cu hotararea in brate, am fost la Inmatriculari si intr-un final am reusit sa inmatriculez masina pe numele meu, in baza hotararii judecatoresti.

Procesul + definitivarea + toate cele au durat pana in decembrie 2010.

Problema mea cea mare este ca la Taxe & Impozite mi-au luat in evidenta masina de la data trecuta pe factura (2007), astfel ca s-au adunat o groaza de penalitati (in jur de 1500 RON).
Doresc sa scap de aceste penalitati, ma puteti ajuta cu ceva sfaturi, referinte catre legislatie pe care sa-mi intemeiez cererea catre Primarie?
Impozitul la valoarea lui normala sunt dispus sa-l platesc pt ca eu am folosit masina in perioada 2007-2009, insa nu m-ar deranja daca as putea scapa si de acesta

Multumiri anticipate,
Ciprian

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Conform Codului fiscal:

Art. 261. (1). Orice persoana care are in proprietate un mijloc de transport care trebuie inmatriculat in Romania datoreaza un impozit anual pentru mijlocul de transport, cu exceptia cazurilor in care in prezentul capitol se prevede altfel.

Problema este ca hotararea a constatat ca dvs sunteti proprietarul de la data vanzarii-cumpararii autoturismului, adica din 2007. Prin urmare, dvs. sunteti cel obligat la plata impozitului. Daca in hotarare se specifica ca dvs. sunteti constatat proprietar din 2010, atunci nu sunteti obligat la plata penalitatilor si impozitului.

Totusi, in ceea ce priveste prima ipoteza, ce puteti face este sa actionati dvs. in judecata firma respectiva pentru plata penalitatilor, intrucat din cauza acestora dvs. nu ati putut face inscrierea si ca atare acestia va datoreaza aceste daune.