DWQA QuestionsREACTUALIZAREA CREANTELOR
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

SITUATIA IN CARE MA AFLU: EXISTA UN DOSAR DE EXECUTARE SILITA, DESCHIS IN URMA REFUZULUI DE PLATA A SUMEI STABILITE DE INSTANTA, CA SULTA IN URMA UNUI PARTAJ SUCCESORAL, HOTARIRE RAMASA DEFINITIVA IN LUNA IULIE 2010. IN LUNA IANUARIE 2011, S-A INHEIAT UN PROCES VERBAL IN CARE DEBITORUL SE OBLIGA SA PLATEASCA SUMA DATORATA PINA LA 1 MAI 2011.

INTREBARE :IN ACESTE CONDITII CUM SE PROCEDEAZA LA REACTUALIZAREA SUMEI.

PRECIZARE : EU STIAM CA EXECUTORUL LA CEREREA CREDITORULUI FACE REACTUALIZAREA FUNCTIE DE MONEDA DE REFERINTA CERUTA DE ACESTA, IAR DACA NU ESTE POSIBIL ACEST LUCRU, ATUNCI FACE REACTUALIZAREA FUNCTIE DE RATA INFLATIEI.

NOTA: MIINE AM TERMEN LA EXECUTOR PENTRU A-MI DA ACORDUL CU PRIVIRE LA VALOAREA SUMEI ACTUALIZATE, DE VINERI CAUT IN CONTINUU SA GASESC TEXTUL SAU TEXTELE OFICIALE CARE REGLEMENTEAZA ACEASTA PROCEDURA IN SPETA ”REACTUALIZAREA C REANTELOR”
VA ROG PRECIZARE ARTICOLE DE LEGI; PREZENTARE MOD DE CALCUL; PROCEDURA SI ORI SI CE MOD PRIN CARE MA POT CLARIFICA CU PRIVIRE LA SITUATIA PREZENTATA MAI SUS. VA MULTUMESC .

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Art. 371 indice 2 alin. 3 C.procedura civila prevede ca atunci cand titlul executoriu- in speta hotararea judecatoreasca contine destule elemente pentru actualizarea sumei executorul va proceda in consecinta. Daca nu exista aceste elemente atunci executorul va actualiza suma in functie de rata inflatiei, insa aceste actualizari opereaza numai la cererea creditorului. Daca suma se va actualiza in functie de rata inflatiei, modul de calcul este in felul urmator: sa presupunem ca rata inflatiei de la data cand hotararea a devenit executorie pana la momentul platii efective este de 5%, iar sulta este de 1000 lei. 1000 inmultit cu 5 totul supra 100, rezultatul va fi 50. Acest rezultat reprezinta ceea ce s-a pierdut prin neexecutare. Deci la suma initiala de 1000 lei se adauga 50.