DWQA QuestionsReabilitare de drept sau judecatoreasca?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,
Problema mea este urmatoarea: in dec.2004 am fost condamnat la amenda penala de 5.000.000 lei (500ron) pt. art. 142 lit.b din legea 80/1996. In momentul acela, avocatul mi-a zis ca amenda este cu suspendare si ca dupa 3 ani se va prescrie de drept si cazierul imi va fi curat, iar eu am luat-o de buna. In timpul asta n-am primit nici o instiintare/notificare ca am de platit amenda respectiva, iar in 2010 am avut poprire pe contul din banca pt. contravaloarea taxelor de judecata, undeva in jur de 400 lei, pe care le-am platit atunci.
Intre timp, dupa vreo 4-5 ani de la sentitnta, avand nevoie de cazier pt. firma la care m-am angajat, am vazut ca nu mi s-a sters fapta din cazier, si m-am interesat care-i cauza, iar raspunsul a fost: cei 3 ani de prescriere incep din momentul achitarii amenzii, amenda pe care eu n-am platit-o nu din reavointa, ci din simplul fapt ca eu stiam ca-i cu suspendare. Am vrut sa achit amenda si mi s-a zis ca nu se mai poate, ca s-a prescris, trecand 3 ani de la sentinta si ca pt. prescrierea faptei din cazier ar trebui sa astept sa treaca alti 3 ani incepand cu decembrie 2007.
Azi mi-am scos din nou cazierul si constat ca in continuare cazierul nu mi-e curat, iar cei de la Politie mi-au zic ca trebuie sa ma duc la Judecatoria unde s-a dat sentinta si sa fac o cerere de reabilitare.

Rugamintea mea este sa ma ajutati cu o parere avizata si un sfat cu privire la ce ar trebui sa fac sa scap de pata asta de pe cazier.

Va multumesc,

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Intr-adevar varianta pe care trebuie sa o urmati ar fi reabilitarea judecatoreasca, insa problema dumneavoastra necesita o analiza profesionala detaliata, intrucat consecintele juridice sunt direct influentate de examinarea in detaliu a situatiei expuse. Va recomandam serviciul Sfat Juridic PRIVAT care presupune acordarea unei consultatii detaliate si personalizate.

Mult succes si va multumim pentru increderea acordata si pentru publicarea intrebarii