DWQA QuestionsRadiere Masina de pe fost proprietar
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua, va cer un sfat! Am avut o masina, cu anul de fabricatie 1983. Am vandut-o unui coleg de serviciu, dar fara sa facem nici un act, intelegandu-ne sa facem dupa ce expira asigurarea. Intre timp mi-a cerut cartea de identitate a masinii sa isi faca inspectia tehnica. Dupa un timp, eu fiind in concediu, el si-a dat demisia. Nu am stiut un timp de el, nici pe unde e , nici un numar de tel (si-l schimbase intre timp). Am aflat ulterior ca el e prin italia. Am dat de numarul lui, am vb cu el, el trimitandu-ma la parintii lui care sunt in romania. I-am contactat si pe ei, dar ei nu vreau nici cum sa coopereze, sa treaca masina pe numele lor, sau sa imi dea cartea inapoi sa pot sa o radiez. Nu stiu cum sa fac, deoarece eu platesc impozit dupa ea, si vreau sa o radiez. Si apoi sa se descurce ei. Cum sa fac sa obtin o hotarare judecatoreasca, sau cum sa fac sa o radiez, pot sa il dau in judecata pentru abuz de incredere? Va rog sa ma ajutati.

2 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In cazul in care aveti o integelere scrisa, atunci acea chitanta de mana poate fi considerata un act de instrainare daca dvs. ati predat bunul si ati primit banii in schimbul masinii. In caz contrar, va trebui sa dovediti cu martori ca ati instrainat masina.

In cazul in care dobanditorii ulteriori nu si-au indeplinit obligatiile de radiere, atunci trebuie sa introduceti o actiune in judecata prin care prin care solicitati instantei, ca prin hotararea ce o va pronunta sa duca la constatarea dreptului de proprietate, in patrimoniul paratului (cumparatorului) asupra autovehiculului vandut. Instanta competenta este cea de la domiciliul paratului.

Cu hotararea de judecata va trebui sa mergeti la Administratia Financiara ca sa se dispuna radierea de pe numele dvs. si la Politie pentru aceeasi situatie.

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua din nou!. Am luat legatura cu cineva la care a ajuns masina intre timp. Dar acesta a vandut-o pe piese. Adica a dezmembrat-o. In schimb mi-a dat toate actele si placutele de inmatriculare ca sa o pot sa o radiez.
Acum vine alta problema: Din cate am inteles trebuie sa merg intai la politie sa imi dea certificat de radiere, si apoi la Organul Fiscal sa o scot de la impozit. Am dreptate?
Dar la politie e necesara, Cerere/adresa a proprietarului prin care se solicita radierea la cerere, insotita de copia unui document care atesta detinerea unui garaj/curte/teren/parcare unde va fi depozitat vehiculul respectiv;

Eu nu am nici o proprietate ca sa dovedesc ca detin un teren sau un garaj, in schimb locuiesc la sat, unde e si curte. Oare mai e necesara acel document daca locuiesc la tara? Si daca e necesar cum rezolv?

Va multumesc!