DWQA QuestionsProprietar in fapt la decesul bunicului
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna seara,va solicit sfatul deoarece detin un act de vanzare-cumparare pentru o garsoniera,cu clauza de uzufruct viager in favoarea bunicului vanzator.De curand bunicul a decedat si doresc sa stiu daca trebuie facut ceva special din punct de vedere juridic.Mentionez ca in contract se spune ca devin proprietar de drept de la data cumpararii,dar in fapt la data decesului bunicului.Toate utilitatile de plata(intretinere,contract energie electrica etc.) si la administratia financiara sunt pe numele meu.Este obligatoriu sau/si necesar sa mai intreprind ceva in aratarea calitatii mele de unic proprietar?Si ce anume?Intabularea si cadastrul sunt necesare sau imi folosesc doar daca vreau sa vand imobilul(cel putin momentan nu vreau sa vand)?Va multumesc anticipat si astept un raspuns din partea dumneavoastra.

3 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Va trebui sa mergeti la Cartea funciara si sa va inscrieti dreptul de proprietate folosind contractul dvs. Astfel, dupa inregistrarea dvs. in cartea funciara a apartamentului ca unic proprietar, nu ar trebui sa mai mergeti la nicio institutie pentru dovedirea dreptului dvs. sau pentru inscrierea acestuia (cu alte cuvinte sa va intabulati dreptul, intrucat cadastru ar trebui sa existe deja).

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Va multumesc de informatie…Chiar aveam nevoie de un raspuns sigur,caci o doamna notar cu care a discutat tatal meu zicea si de cadastru si cerea o suma destul de mare…Nu cred ca este vreo graba si doresc sa fac intabularea cand se mai incalzeste,ca la ce vreme e…numai de intabulare nu-mi arde…Inca odata va multumesc!

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Incercati sa discutati si cu alt notar intrucat poate exista posibilitatea necesitatii unui cadastru pentru situatia dvs. Insa, daca este vorba doar de schimbarea proprietarului, atunci o intabulare poate sa fie ajutorul dvs. Mai multe detalii puteti afla in mod direct si de la cei de la Cartea funciara de care apartine apartamentul (unde va trebui sa va inregistrati dvs. ca proprietar).