DWQA QuestionsProcent grupa a II a de munca mecanic agricol
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua! Tatal meu s-a pensionat in 01.12.1998 conform Legii 3/1977. In perioada 19.03.1969-01.12.1998 a beneficiat de grupa a II a de munca , fiind mecanic agricol. Cand a iesit la pensie, i s-a calculat procentul de grupa a II a cu 83.33%, deci din cei 29 ani si 9 luni lucrati efectiv, au ramas 24 ani si 9 luni. Societatea nu a trecut pe adeverinta prezentata la dosat procentul, ci doar ca a lucta in grupa a II a in aceasta perioada conform Ordinului 50/1990.La Casa de pensii mi-a spus ca atat era procentul acre se aplica, aveau ei „sabloane”. Insa unchiul meu care a iesit la pensie in 1996 a beneficiat de 100% grupa de munca, avand 27 ani si 9 luni, adica cat sunt efectiv din 1969 pana in 1996 cand a iesit la pensie.
Ca atare, vreau sa-mi spuneti, a fost alta legislatie in 1996, si alta in 1998 privind procentul ptr grupa de munca la mecanici agricoli?
Ca si acum este tot 83.33%, un lichidator spunandu-mi ca atat este dupa 2000!!!!!! Este important sa aflu ptr ca daca si tatal meu ar fi avut 100% atunci in 1998, ar fi beneficiat de o pensie mai mare de la inceput, apoi ar fi beneficiat si acum in 2011 de o marire corespunzatoare prin aplicarea procentului de 25% ptr grupa a IIa de munca asupra punctului de pensie. Ca sa nu mai spun , ca ar fi beneficiat chiar retroactiv de prevederile Deciziei nr 40/22.09.2008 a ICCJ.( unchiul meu si alti colegi ai lui au dat Casa de pensii in judecata si au primit peste 50 milioane lei, iar acum au actionat iar in justitie pentru dobanda aferenta banilor). El nu ar mai avea sansa presupun de bauti retroactiv ptr ca prevederile Legii 19/2000 au fost abrogate prin Legea 263/2010 a pensiilor, dar ar avea dreptul macar de o marire de la data depunerii cererii.
Nu reusesc sa gasesc misterul… lucrezi mai mult efectiv, dar aplicandu-ti un procent mai mic ramai cu ani de grupa mai putin….mi s-a mai spus ca ar fi vorba de scrisori interne ale Ministerului Agricullturii in colaborare cu Ministerul Muncii…dar lichidatorul societatii a mentionat acest act ca fiind din 2000, ori tatal meu a iesit la pensie in 1998!
In speranta ca imi veti raspunde la intrebare, va multumesc anticipat!
Cu respect,
Constantin.

4 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In ce priveste intrebarea dvs. legata de legislatie, Ordinulu 50/1990 s-a aplicat si in 1996 cat si in 1998. De obicei, in practica, diferentele de procent se regasesc in situatia in ca activitatea de mecanic agricol nu a fost desfasurata pe tot timpul anului, deci in procent de 100%, ca aceasta sa se incadreaza in grupa a II-a de munca potrivit cerintelor prevazute de Ordinul 50/1990. Cu alte cuvinte, la tatal dvs. este posibil ca adevereintele de munca sa nu dovedeasca ca a lucrat ca mecanic agricol tot anul, cum este cazul unchiului dvs.

Cei de la Casa de Pensii va pot ajuta in acest sens, insa cred ca vor trebui sa existe dovada conform careia a lucrat intreg anul.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Multumesc frumos pentru raspuns.In adeverinta de la dosar( am vazut dosarul si actele atasate) nu scrie de catre unitate procentul lucrat in grupa a II de munca…..este mentionat doar Ordinul 50/90. De aceea si nedumerirea mea… Casa de pensii a stabilit procentul.. spunand ca asa este ptr mecanici agricoli. Da, intr-adevar ei nu lucrau tot anul in camp si de aceea s-a stabilit acest procent de 83.33%.Dar de ce in 1996 a fost 100%!!!! Asta este intrebarea!De scrisori interne, asa cum am mentionat initial, stiti? Ca doar asa ceva ar fi putut face diferenta! Corect era, ca unitatea sa-i fi mentionat procentul de grupa a II a, insa nu a facut-o!
Cu respect,
Constantin.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Diferenta intre 83% si 100% se face de la individ la individ si nu de la an la an. Din pacate nu cunosc acele scrisori interne la care va referiti, insa puteti eventual adresa o cerere scrisa prin care sa le solicitati o motivare pentru stabilirea procentului de 83%. Desigur ca trebuie sa aveti in vedere ca a trecut o perioada destul de lunga de la data stabilirii procentului, motiv pentru care situatia este si mai dificila.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara!
Multumesc frumos penreu raspuns!!!!! Intr-adevar este cam tarziu pentru a cere astfel de explicatii!!!! O sa ma mai gandesc daca o sa cer asta!!! Astept intre timp o adeverinta cu sporul de vechime, de la firma ce a preluat arhiva unitatii la care a lucrat tatal meu, pentru recalcularea pensiei.(sporul de vechime de dupa 01.04.1992 si pana la iesirea la pensie, deoarece dupa cum stiti, dupa aceasta data nu se mai trecea in canetul de munca.
Cu respect,
Constantin.