DWQA QuestionsProcedura in caz de dauna totala la asigurarea casco
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Am facut accident(vina altui sofer) din care a rezultat conform firmei de asigurari(asirom )dauna totala(masina este asigurata casco) .Firma de asigurari a spus ca sunt 2 optiuni in acest caz a)80%din suma asigurata + epava sau b)suma asigurata in contract si pastreaza ei epava.Firma de asigurari a scos masina la licitatie obtinand pe ea 3700Euro(suma la care este asigurata masina in contract este echivalentul a 8300Euro) si propune varianta in care sa primesc banii obtinuti la licitatie pe masina +diferenta pana la suma asigurata ,insa eu doresc sa primesc 80% din suma asigurata si sa pastrez epava.Firma de asigurari refuza aceasta varianta pentru ca nu o avantajeaza , iar in contractul casco nu specifica detalii cu privire la procedura in caz de dauna totala .Ma intereseaza cum sa aflu prevederile de procedura in caz de dauna totala si cine are dreptul sa decida ce varianta de despagubire se aplica.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

In mod normal procedura este prevazuta in clauzele contractuale, fiind deja prestabilita in termenii si conditiile generale. Insa nu inteleg unde este problema intrucat Dvs. doriti 80%din suma asigurata + epava, ceea ce ati precizat ca v-au oferit de la inceput prin intermediul celor doua optiuni. In cazul in care nu se prevede in contract, atunci ati putea incerca sa discutati cu acestia din urma intrucat modalitatea de plata a prejudiciilor se stabileste intre parti.

Exista Ordinul nr. 12/2008 pentru aprobarea Normelor privind procedura de intocmire si eliberare a documentului de introducere in reparatie a vehiculelor prevede ca accidentele vor fi constatate de personal de specialitate al asiguratorilor, care va solutiona dosarele de dauna si va elibera documentele de introducere in reparatie a vehiculelor, insa ordinul nu prevede procedura in sine.

Puteti verifica si situl Comisiei de supraveghere a Asigurarilor in vederea existentei unui ordin de aplicare a procedurilor de dauna totala.