DWQA Questionsprobleme cu TP ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Pe un titlu de proprietate sunt 2 frati mostenitori:unul decedat , celalalt in viata.Sotia fratelui decedat ramane mostenitoarea intregii mase succesorale dupa decesul sotului la succesiunea din 2007 , prin renuntarea in favoarea acesteia de catre cei 4 fii ai sai.
In certificatul de mostenitor emis in urma succesiunii sunt trecute si 1/2 din terenurile intravilane si extravilane din titlul de proprietate comun celor 2 frati.
Eu fratele supravietuitor ai cer cumnatei sa-mi dea 1/2 din TP fiind dreptul meu.
Cumnata ma ameninta ca imi va da doar o mica parte din dreptul meu din TP si nu 1/2 cat am dreptul , iar daca nu sunt de acord va merge in instanta pentru iesirea din indiviziune de pe TP si va invoca decizia nr.11/05.02.2007 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si imi va castiga si dreptul meu.
Motivul ar fi ca eu am renuntat la partea mea de mostenire dupa decesul parintilor in 1973 cand s-a facut succesiunea (la 1 an dupa moartea parintilor) in favoarea fratelui decedat.

Cu toata stima va rog sa-mi raspundeti ce as putea sa fac pentru a-mi dobandi dreptul meu de 1/2 din TP.

Intrebari:
1.Ce sanse as avea sa-mi castig dreptul in instanta , deoarece pe cale amiabila nu m-am inteles nici cu fratele dar nici acum cu cumnata?
2.Se poate ca o astfel de decizie (nr.11 din 05.02.2007 a ICCJ) sa neindreptateasca toti proprietarii de terenuri din aceasta tara aflati in situatia expusa mai sus?
3.Sau aceasta decizie a fost luata in procesul respectiv intr-o altfel de situatie fata de cea de mai sus?

3 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

1. Avand in vedere ca dvs. ati renuntat in favorem, adica in favoarea fratelui atunci sunteti considerat acceptant si nu vi se aplica decizia 11/2007 a ICCJ. Prin urmare, avand in vedere ca pe titlul de proprietate apareti si dvs., titlu de proprietate care presupun ca s-a emis in baza legii 18/1991 ca urmare a depunerii unei cereri, inseamna ca aveti drept de proprietate asupra a 1/2 din terenuri. In cazul in ca doriti atribuirea exclusiva a unor terenuri, puteti solicita iesirea din indiviziune intrucat in prezent sunteti coproprietari cu sotia fratelui.
2,3. Decizia respectiva se refera la o renuntare expresa si pura si simpla (pur abdicativa), si nu la renuntarile in favorem, intrucat o renuntare in favorem reprezinta practic o acceptare a succesiunii si o transferare a cotelor de mostenire.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Domnule Cristian Barcan va multumesc mult pentru consultatia oferita si va rog sa-mi dati daca se poate o adresa de contact.

Va multumesc.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Ne puteti contacta in mod direct la adresa de email office@cjo.ro