DWQA Questionsprioritate asociatia de proprietari in caz de executare imobil ipotecat
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

am un apartament ipotecat in favoarea bancii pt un credit in suma actuala de 34000 euro,credit contractat in 2008. in 2011 asociatia de proprietari m-a dat in judecata pt o restanta de aprox 5.000 lei.a castigat procesul, mi-a venit instiintare de scoatere la licitatie a apartamnetului pentru datoria de la asociatie, licitatia incepand de la 20.000 euro. este posibil,sa aiba pioritate asociatia de locatari in fata bancii a carei ipoteca este trecuta in coala funciara?daca nu, cui trebuie sa ma adresez pentru suspendarea licitatiei si ce motive sa invoc?ps. am scris o scrisoare in atentia executorului judecatoresc in care i-am reamintit starea actuala a apartamentului, mai exact ipoteca asupra acestuia, dar raspunsul a fost ca sedinta de licitatie va avea loc la data stabilita. totodata cui ma pot adresa pentru un control asupra contabilitatii asociatiei, deoarece aceasta ma incaseaza cu sume care nu sunt reale,consum deapa mult peste cel real.

3 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

se poate ca nu m-am exprimat f.exact; scoterea la licitatie este la insistenta asociatiei de proprietari,iar pretul de prima strigare nu tine cont de suma pe care o datorez bancii,la care sa se mai adauge datoria catre asociatie.si din surse neoficiale am auzit ca se practica la noi in oras astfel de exexutari sucite.adica se vinde imobilul la staruinta unui debitor netrecut pe coala funciara,acela isi incaseaza banul, urmand ca banca sa se judece cu fostul proprietar pentru recuperarea datoriei.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Este adevarat ca nu se tine cont de cat datorati bancii, ci de cat datorati asociatiei, insa tot banca va fi cea care va recupera prima parte din suma ei, cu conditia ca aceasta sa participe la executare. De aceea v-am si indicat sa discutati cu cei de la banca mai intai.

In cazul in care apreciati ca exista nereguli cu privire la executare, s-ar putea face contestatie la executare daca sunt indeplinite anumite conditii.

Mai multe despre contestatia la executare, puteti gasi la urmatoarea adresa: http://www.cjo.ro/aj/files/contestatia_la_executare.html

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Raspunsul este negativ, asociatia de proprietari nu are prioritate, ci banca (ceea ce inseamna ca la distribuirea pretului, banca va incasa o suma in raport cu debitul catre banca). Licitatia nu poate fi suspendata doar pentru ca asociatia de proprietari a dispus scoaterea la licitatie. Exista posibilitatea ca banca sa fi luat la cunostinta de aceasta licitatie, iar daca cunoasteti ca nu a luat, atunci puteti vorbi direct cu cei de la banca.

In ce priveste asociatia de proprietari, recomandat ar fi sa faceti o sesizare la Primaria de care apartine asociatia, intrucat in cadrul Primariei exista un serviciu specializat de control al asociatiilor de proprietari.

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!