DWQA Questionspresedinte asociatie proprietari ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

1. Atunci cand intr-un bloc se doreste infiintarea unei asociatii de proprietari, este conditionata alegerea comitetului executiv de o scolarizare(calificare cu atestat, similara celor pentru angajari) specifica functiilor respective, conform legii?
2. Este necesara, conform legii vreo autorizatie/ adeverinta(gen de fisa de aptitudini) de pregatire etc. pentru o persoana, ca sa poata primi dreptul de a fi ales ca presedinte al unei asociatii de proprietari?
3. Este legala alegerea ca presedinte de asociatie de proprietari, a unui [u]chirias[/u], daca proprietarul locuintei acestuia este statul?

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

1. Adunarea generala a asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii: „a) alege si revoca din functie presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorul sau membrii comisiei de cenzori a asociatiei de proprietari;”, iar asociatia de proprietari se infiinteaza se infiinteaza prin acordul scris a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta din cadrul aceluiasi condominiu cu cel putin 3 proprietari.
2. „Presedintele asociatiei de proprietari este fie candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi la alegerea membrilor comitetului executiv, fie oricare alt membru al comitetului executiv ales prin vointa sa si a majoritatii proprietarilor in cadrul adunarii generale”. Astfel, raspunsul este nu intrucat legea nu distinge.
3. Avand in vedere ca asociatia de proprietari este forma din proprietari, iar comitetul executiv si presedintele sunt alesi din cei care fac parte din asociatia de proprietari, atunci apreciez ca nu ar fi putea fi presedinte un chirias.