DWQA Questionsprenatal/postnatal/indemnizatie de crestere pt nastere in strainatate ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

premisa: o persoana cetatean roman, salariata, va naste in strainatate. in speta, canada (din cate stiu, nu avem conventie cu acea tara pt astfel de cazuri).

I. inainte de nastere: solutia cea mai simpla ar fi obtinerea unui concediu prenatal (\”se acorda pe perioade de maxim 30 de zile” cu acte de la medic).
1) se poate prelungi (dupa obtinerea primului concediu de 30 de zile aici, in tara) cu documente emise de un medic strain? daca da, care este procedura?
2) daca punctul 1) nu este posibil, exista vreun normativ care sa nu permita succesiunea concediu prenatal de 30 de zile -> concediu de odihna -> nastere ? daca da, care?

II. dupa nastere: legea cere ca dupa nastere sa aiba o perioada numita \”concediu postnatal\”, care se acorda pe baza unor documente emise de doctorul la care pacienta se afla in ingrijire.
1) care sunt normativele privind documentele medicale emise in strainatate?
2) ce formalitati trebuie indeplinite si care este procedura de obtinere a acestui concediu postnatal in s

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Concediul de maternitate este acel concediu de care pot beneficia angajatele inainte si dupa nastere, in conditiile in care au contribuit la fondul national de asigurari de sanatate, cu plata unei indemnizatii aferente. Asiguratele sistemului public au dreptul, pe o perioda de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
De aceleasi drepturi beneficiaza si femeile care au incetat plata contributiei de asigurari sociale, din motive neimputabile lor, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.
Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioda de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.
Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina incepand cu luna a 6-a de sarcina.
In situatia in care copilul s-a nascut mort sau in situatia in care acesta moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia.
Concediul medical pentru maternitate se plateste in baza cererii tip privind solicitarea drepturilor de asigurari sociale si, dupa caz, a certificatului de persoana cu handicap emis in conditiile legii.
Concediul si indemnizatia de crestere a copilului se acorda pe baza certificatului medical eliberat de medicul curant iar actele se depun la Primaria de domiciliu.
Totodata, concediul pentru cresterea copilului reprezinta unul dintre cazurile de suspendare a contractului individual de munca din initiativa salariatului si are ca efecte intreruperea temporara a prestarii muncii si implicit a platii salariului de catre angajator (art. 51 lit. a) din Codul muncii). Pentru a beneficia de concediu trebuie sa fiti in Romania, pentru ca doctorul sa acorde concediu medical, sa il depuneti la Casa de Sanatate si sa primiti banii pe indemnizatie. Nu cred ca se pot elibera concedii medicale persoanelor care nu sunt prezente. Pentru mai multe detalii puteti lua legatura si cu Ambasada Canadei in Romania sau Ambasada Romaniei in Canada.