DWQA QuestionsPredare bun de angajat conform contract sublocatiune
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,

Firma la care lucrez ne-a bagat pe gat un kit mobil cu laptop si imprimanta mobila si a trbuit sa semnez un contract de sublocatiune.
In contract scria ca imi trimit lunar factura si trebue sa le platesc trimestrial. Dupa un an si jumatate in care nu am primit nici o factura, s-au trezit sa imi ceara ratele restante. In plus eu de luna viitoare mi-am dat demisia si imi spune ca nu imi ia laptopul inapoi daca nu platesc restantele.
Intrebarea mea este daca ma pot obliga sa platesc restantele si imi poate refuza returul laptopului daca eu plec din firma.

Va multumes
Andrei Pasca

5 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In primul rand va trebui verificat contractul de sublocatiune pentru a vedea exact ce prevedea acesta cu privire la executarea si incheierea acestuia (spre ex. se poate prevedea ca daca nu mai sunteti angajat, sunteti obligat sa predati bunul). Nu aveti ce sa platiti atat timp cat acestia nu v-au emis factura de plata, iar in ce priveste penalitatile, oricum nu le datorati intrucat nu ati platit tot din cauza acestora.

In ce priveste predarea, trebuie verificat contractul asa cum v-am precizat anterior, insa bunurile va trebui sa le predati oricum intrucat nu sunteti proprietarul lor.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Va multumesc pentru raspuns dar ar mai fi un aspect de lamurit. Contractul este pe Persoana Juridica deoarece societatea ne-a obligat sa facem un SRL pentru incasarea comisionului din asigurari.
Dna economist mi-a spus acum ca facturile sunt intr0-un biblioraft la ei la sucursala dar eu nu am primit de un an si jumatate nici una si nu am semnat de primire la nici una.
In contractul de sublocatiune nu e specificat ca il returnez daca plec din firma deoarece contractul e pe persoana juridica, dupa cum v-am spus mai sus.
Ceea ce ati raspuns dvs ramanae in continuare valabil.

As dori sa va trimit o copie de contract dar nu am cum.

Va multumesc
Cu stima
Andrei Pasca

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Contractul nu are importanta ca este pe SRL sau persoana fizica, deoarece oricum acestia erau obligati sa va emita facturile. Iar daca dvs. nu ati primit, atunci practic e imposibil sa va ceara plata. Oricum, trebuie sa cititi atent contractul, mai ales in ce priveste clauzele de reziliere.

Cu stima,
Av. Cristian Barcan

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Va multumesc,

Mai jos am extras din contract capitolul privind rezilierea. Sefii refuza sa imi preia laptopul fara sa platesc.
Daca mai aveti un sfat pentru mine v-as fi foarte recunoscator.

Cu stima
Andrei Pasca

7. INCETAREA SI REZILIEREA CONTRACTULUI
7.1. Prezentul contract poate inceta prin acordul partilor sau ca efect al rezilierii. Incetarea prin acordul partilor este posibila numai daca toate prevederile contractului au fost respectate.
7.2. SUBLOCATORUL poate rezilia contractul, de plin drept, fara nici o formalitate prealabila si fara punerea in intarziere a SUBLOCATARULUI in urmatoarele situatii:
a) Dizolvarea silita sau conventionala a SUBLOCATARULUI sau incetarea activitatii sale.
b) Inrautatirea substantiala a situatiei economice a SUBLOCATARULUI, intelegand prin asta lipsa continua a lichiditatilor din cont sau initierea procedurii de faliment asupra SUBLOCATARULUI. In cazul declansarii procedurii prevazuta de Legea 64/1995 impotriva SUBLOCATARULUI, SUBLOCATORUL este in drept sa pretinda restituirea imediata bunului, acesta neputand fi urmarit de catre alti creditori ai SUBLOCATARULUI.
c) Inceperea urmaririi penale impotiva SUBLOCATARULUI sau a reprezentantilor acestuia.
d) Suspendarea sau anularea autorizatiilor de functionare ale SUBLOCATARULUI.
e) Decesul SUBLOCATARULUI precum si pierderea sau limitarea capacitatii sale de exercitiu, in masura in care nu este posibila transmiterea catre succesorul legal a obligatiilor si drepturilor ce decurg din Contract, intr-un termen care sa nu depaseasca durata de plata a unei rate de leasing.
f) Rezilierea contractului de intermediere in asigurari incheiat intre SUBLOCATAR si SUBLOCATOR.

IN CAZ DE NEEXECUTARE A OBLIGATIILOR CONTRACTUALE DE CATRE SUBLOCATAR, SUBLOCATORUL POATE FOLOSI MIJLOACE PROPRII PENTRU LUAREA IN POSESIE A BUNULUI, OBIECT AL PREZENTULUI CONTRACT.

7.3. In toate situatiile de reziliere a contractului sau de expirare a perioadei pentru care s-a incheiat contractul, fara ca SUBLOCATARUL sa indeplineasca obligatiile asumate prin contract, SUBLOCATARUL intelege si se obliga:
� ca in termen de 3 zile de la data rezilierii sa restituie SUBLOCATORULUI bunul in aceeasi stare tehnica si functionala avuta la data preluarii, mai putin uzura aferenta exploatarii normale a bunului. In caz contrar SUBLOCATORUL va avea dreptul sa sa-si recupereze bunul chiar fara acordul SUBLOCATARULUI.
� sa suporte toate cheltuielile efectuate de SUBLOCATOR pentru realizarea drepturilor sale asupra bunului.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Poate va incadrati in litera f) Rezilierea contractului de intermediere in asigurari incheiat intre SUBLOCATAR si SUBLOCATOR sau cu privire la expirarea termenului. Desigur ca imi este greu sa va acord un sfat concret atat timp cat nu sunt verificate actele in integralitate. Sfatul meu este sa mergeti cu actele la un avocat pentru a primi indrumari concise.