DWQA QuestionsPrecizare intrebare recuperare TVA pentru institutie neplatitoare de TVA ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Din cate am inteles raspunsul dvs se refera la o situatie intre o institutie din Romania si una din strainatate.

Proiectul la care m-am referit este facut cu ministerul mediului din Romania, pe fonduri structurale insa nu cred ca implica legislatia internationala.
In ce masura in Romania este posibila recuperarea TVA de catre o institutie neplatitoare de TVA?

Mai jos intrebarea originala:

Am urmatoarea nelamurire: lucrez intr-un institut de cercetari, avem statut de agent economic dar suntem neplatitori de TVA.

In cadrul unui proiect in care lucram (si in care este permisa recuperarea TVA conform art 15 din OUG nr. 64/2009) am facut anumite achizitii pentru care am platit TVA.
De la contabilitate ni se spune ca nu avem dreptul sa cerem recuperarea TVA intrucat doar platitorii TVA au acest drept si ca ar trebui sa ne declaram platitori de TVA pentru a putea sa il recuperam ceea ce ar fi dezavantajos in alte directii.
Mie mi se pare ilogic ca, fiind neplatitor de TVA sa nu ai dreptul sa recuperezi TVA-ul platit, deci in final sa platesti TVA.

Va multumesc mult!

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Din pacate fiind neplatitor de TVA nu puteti recupera TVA-ul intrucat in acest caz TVA-ul ramane platit (practic nu se poate deduce pentru ca nu aveti ce TVA sa deduceti cu TVA-ul achitat). Pare ciudat, insa asa prevede Codul fiscal.