DWQA Questionspot vinde o parte din teren daca nu are iesire la drum?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua!Am si eu o dilema ?Am un teren ce are deschiderea la drum de 7.30 m si se largeste in lungime la 14 metri .Terenul este de 1359 mp .am o casa construita la 40 metri de drum acolo unde am avut minim 12 metri front stradal (ptr autorizatie), iar in spatele casei am aproximativ 800 mp.Terenul are vecin stg , dreapta si in spate , deci la drum numai cei 7.30 ml
Pot vinde parcela din spatele casei ?Se poate cu servitute?Cel ce va cumpara daca da, poate construi Casa?

2 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Ca proprietar sunteti liber sa dispuneti de bunul dvs. Daca doriti sa-l vindeti nu va ingradeste nimeni.
Cumparatorul este cel care va decide daca accepta sau nu lotul pe care i-l propuneti spre vanzare.

Potrivit art. 616 – 619 Cod Civil,servitutea de trecere pe locul vecin cconsta �n dreptul proprietarului locului �nfundat de a cere vecinului sau dreptul spre trecere spre calea publica pentru folosirea fondului, cu �ndatorirea de a-ldespagubi pentru pagubele ce i le-ar produce.

Pentru a avea caracterul de loc �nfundat al fondului dominant, terenul pe care doriti sa-l vindeti trebuie sa fie �nconjurat de alte proprietati diferite fara ca proprietarul sa aiba iesire la calea publica.

Si in situatiile in care iesirea ar prezenta inconveniente grave sau ar fi periculoasa se poate institui servitute de trecere.

Av. Paula Nedelcu

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Puteti vinde parcela din spatele casei, servitutea in acest caz fiind necesara. Desigur ca cel care va cumpara va putea construi si o casa daca va obtine o autorizatie de construire anterior.