DWQA QuestionsPot pierde totul la partaj?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

1. Avem un apartament proprietate comuna, cumparat de la stat, in rate. In perioada achitarii ratelor au existat cativa ani in care eu nu pot dovedi ca am avut venituri, iar atunci cand am avut au fost mai mici decat ale partenerului.
2. Mai avem un imobil pentru care tatal partenerului (socru) mi-a facut act de vanzare cumparare cu drept de uzufruct fara ca acesta sa fie semnat si de sotia lui , desi era bun comun. Acestia au decedat intre timp si imobilul a devenit proprietatea noastra.
Desi nu pot dovedi decat venituri modeste, pot dovedi cu martori contributia in munca din gospodaria de la sat.
3. Conteaza veniturile de pe toata perioada mariajului sau doar cele avute pana la data achizitionarii bunurilor?

Partenerul ar dori sa-i ramana lui totul.Mariajul a durat 20 de ani. Desigur nu solicit o sentinta din partea d-voastra, ci doar o parere despre ce ar putea iesi in cel mai rau caz.
Va multumesc!

3 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Daca sotia dovedeste ca a avut venituri mai mari si o contributie majoritara la dobandirea imobilului, atunci exista posibilitatea ca aceasta sa beneficieze de imobil in natura si sa-i fie atribuit. Dar acest aspect nu inseamna ca pierdeti totul, intrucat va fi obligata sa va plateasca sulta corespunzatoare cotei Dvs. Instanta va stabili o cota parte a fiecaruia, iar ulterior in functie de cota Dvs. veti primi o suma de bani (sulta).

Desigur interesul Dvs. este sa dovediti o contributie cat mai mare la dobandirea veniturilor. Totusi, daca instanta va stabili ca fiecare dintre Dvs. va avea o cota egala si bunul este partajabil in natura, atunci exista posibilitatea ca instanta sa imparta bunul si sa atribuie jumatate catre o parte si jumatate catre alta parte.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Multumesc,
sunt nelamurit totusi:
1. E vorba de veniturile aduse pana la data achizitionarii bunurilor sau de cele avute in total de-a lungul casniciei?
2. Desi nu e cazul nostru…dar daca unul dintre parteneri a fost casnic??

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

1. Este vorba atat de veniturile din care s-a platit bunul, cat si eventualele rate in vederea achitarii bunului. Daca bunul s-a platit integral, atunci banii cu care s-a achitat bunul trebuie sa fi fost comuni iar cota se va stabili in functie de contributia fiecaruia de pana la achizitionare. Daca bunul este in rate, atunci se vor avea in vedere veniturile necesare platii ratelor.
2. Atunci poate fi aplicabila munca in gospodarie ca venit, insa nu poate echivala cu un venit propriu-zis (salariu spre ex.)