DWQA Questions-pot cere instantei de recurs . interogatoriul paratului?motiul ar fi aflarea adevarului diect,clar, dovedit, sau trebuie indeplinite alte conditii?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

procesul este civil, pentru neexecutare a 2 sentinte civile, def si irev, conf legii nr 554/2004
-trebuie sa depun la instanta intrebarile, sau vor constitui element surpriza pt termenul urmator?
-trebuie ca si paratul sa stie intrebarile in prealabil?
-paratul trebuie sa se prezinte in persoana, sau poate fi reprezentat de un consilier juridic?
-cand trebuie sa solicit interogatoriul? la primul termen, cand paratul depune intampinarea?
-sau pt tactica, este mai bine . ca atunci cand se rediscuta cazul, sa pun intrebari, la care tot eu sa raspund, cu referire la intampinarea paratului, dovezile de la dosar si erorile, neadevarurile din motivarea instantei de fond?
multumesc pt raspunsuri.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In primul rand trebuie sa aveti in vedere ca in recurs singura proba admisibila sunt inscrisurile conform art. 305 Cod procedura civila.

In ce priveste intrebarile dvs,:
– vor constitui element surpriza
– nu
– trebuie sa se prezinte in persoana
– la termenul de probe
– puteti face note scrise cu privire la intampinare, insa interogatoriul trebuie sa aiba legatura cu actele si faptele infaptuite de parat.

Conform Codului de procedura civila:

„Art. 218
Se va putea incuviinta chemarea la interogator, cand este privitor la fapte personale, care fiind in legatura cu pricina, pot duce la dezlegarea ei.

Art. 219
Cel chemat va fi intrebat de catre presedinte asupra fiecarui fapt in parte. Cu incuviintarea presedintelui, fiecare dintre judecatori, procurorul, precum si partea potrivnica pot pune de-a dreptul intrebari celui chemat la interogator. Partea nu are voie sa citeasca un raspuns scris de mai inainte. Ea se poate folosi insa de insemnari, cu incuviintarea presedintelui, dar numai cu privire la cifre sau denumiri. Daca partea declara ca pentru a raspunde trebuie sa cerceteze inscrisuri, se va putea soroci un nou termen pentru interogator.

Art. 220
Reprezentantul legal poate fi chemat personal la interogatoriu pentru actele incheiate si faptele savarsite de el in aceasta calitate.

Art. 221
Raspunsurile la interogator vor fi trecute pe aceeasi foaie cu intrebarile. Interogatorul va fi semnat pe fiecare pagina de presedinte, grefier, de cel care l-a propus, precum si de partea care a raspuns dupa ce a luat cunostinta de cuprins. Tot astfel vor fi semnate adaugirile, stersaturile sau schimbarile aduse, sub pedeapsa de a nu fi tinute in seama. Daca partile nu voiesc sau nu pot sa semneze, se va face aratare in josul interogatorului.

Art. 222
Statul si celelalte persoane juridice de drept public, precum si persoanele juridice de drept privat, vor raspunde in scris la interogatoriul ce li se va comunica. Se excepteaza societatile comerciale de persoane, ai caror asociati cu drept de reprezentare vor fi citati personal la interogator.

Art. 223
Partea care are domiciliu in strainatate va putea fi interogata prin cel care o reprezinta in judecata. In acest caz, interogatorul va fi comunicat in scris mandatarului, care va depune raspunsul partii dat in cuprinsul unei procuri speciale si autentice. Daca mandatarul este avocat, procura speciala certificata de acesta este indestulatoare.

Art. 224
Instanta poate incuviinta luarea interogatorului la locuinta, daca partea este impiedicata de a veni in fata instantei.

Art. 225
Daca partea, fara motive temeinice, refuza sa raspunda la interogator sau nu se infatiseaza, instanta poate socoti aceste imprejurari ca o marturisire deplina sau numai ca un inceput de dovada in folosul partii potrivnice. „