DWQA Questionspostare afirmatii si expresii in numele altei persoane
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua.Ce contraventie sau infractiune – in sensul legii penale sau al unei legi speciale – reprezinta fapta unei persoane cunoscute de a crea un profil pe o retea de socializare online si de a posta afirmatii,expresii in numele unei alte persoane. exemplu concret – fostul prieten al sorei mele a creat pe site-ul facebook.com un profil in care a trecut datele de identitate ale sorei mele – nume. prenume, data de nastere, loc de munca; de asemenea a atasat o serie de poze cu sora mea, iar in cadrul profilului face mentiuni referitoare la faptul ca presteaza relatii sexuale cu orice barbat, fara bani si alte afirmatii de acest gen. De asemean a postat si anunturi pe internet, pe alte site-uri decat facebook.com, in care mentioneaza, atribuindu-si numele si nr. de telefon al sorei mele ca presteaza relatii sexuale. Cercul de prieteni al sorei mele a fost indus in eroare, crezand ca ea este autoarea acestor anunturi, lucru urmarit de fostul ei prieten. De curand a inceput sa ia legatura prin intermediul internetului cu prieteni si apropiati ai sorei mele si le adreseaza cuvinte si expresii jignitoare la adresa ei.Apreciez daca imi puteti spune o incadrare juridica a acestor fapte si eventual legile romane in viguare ce reglementeaza contraventiile si infractiunile savarsite prin intemediul internetulu. Va multumec.

3 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Trebuie sa va adresati politiei cu plangere penala impotriva respectivei persoane,descriind exact activitatile infaptuite de acesta. In primul rand, fapta este una de calomnie si poate constitui contraventie faptul ca i-a folosit datele personale fara a avea acordul surorii dvs. Luati in considerare ca termenul legal in care puteti depune plangerea prealabila este de 2 luni de la data cand ati luat la cunostinta cine este faptuitorul.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

din cate stiu infractiunile de insulta si calomnie sunt abrogate…abrogarea lor a fost declarata neconstitutionala de CC, insa Parlamentul nu a reincriminat aceste fapte, in termenul de 45 de zile prevazut de lege.in acest sens s-a pronuntat si Tribunalul Alba, intr-o decizie al carui nr nu il stiu, dar s-a pronuntat NUP conf art 10 lit b cpp….multumesc oricum pentru raspuns….apropo sunteti jurist?

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Aveti dreptate in ce priveste neconstitutionalitatea legii care a dezincriminat calomnia si insulta insa trebuie sa aveti in vedere ca potrivit prevederilor art.147 alin.(1) din Constituţie, pe durata a 45 de zile de la publicarea deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I, textul legal constatat ca fiind neconstituţional este suspendat de drept, iar după expirarea acestui termen îşi încetează efectele, dacă nu a fost pus de acord cu prevederile Constituţiei. Insa, după cum s-a remarcat chiar si in opiniile separate ale judecatorilor de la CC, suspendarea de drept a textului abrogator determină reintrarea în vigoare a dispoziţiilor abrogate.

Situatia nu este transata in mod clar, pareri fiind exprimate pentru ambele puncte de vedere. Practica unui singur Tribunal nu este edificatoare pentru stabilirea cu exactitate a efectelor acesti situatii intrucat in alte instante acestea sunt considerate ca fapte ce intra sub incidenta normelor penale. Totusi, evident este faptul ca Deciziile CC sunt obligatorii si aplicabile pentru viitor.

Va recomandam [link url=http://www.cjo.ro/urgenta] Consultanta Juridica INDIVIDUALA si URGENTA[/link]