DWQA QuestionsPoate sa intre in executare, o sentinta de executare silita, pentru un imprumut facut prin notariat de catre sotie ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Anul trecut in luna Iunie, sotia, coplesita de datorii la banci a imprumutat fara stirea mea a imprumutat prin act notarial suma de 3000 RONI de la masa ei, specificand ca ii va restitui in luna Octombrie acelasi an (2009).
Imediat dupa imprumut, cam la o luna, sotia a plecat din tara , in Italia ca sa-si gaseasca de munca. Abia de vreo 3 luni a inceput sa munceasca acolo si sa trimita bani, acasa ca sa rezolv cu bancile si firmele de recuperare, sa ajung la zi cu platile. Acum, mama ei (soacra mea), a dat-o in judecata pentru recuperarea acelei sume de bani (3000 RONI) nu acepta banii in rate ci vrea toti o data si urmeaza sa ceara si despagubiri morale de vreo 10 000 RONI. Intrebarea care se impune, in cazil in care se va da pana la urma o sentinta care sa includa executatea silita a bunurilor, eu cu copilul putem sa ramanem fara casa, in cazul in care sotiei nu are ce-i lua, decat lucrurile ei personale ? Im prumutul este facut prin notariat pe numele numai al sotiei si fara sa fie implicate si garantii materiale (mobile sau imobile) ?!
Daca eu dau divort de sotie si ea da o hartie legalizata, precum ca dupa divort partea ei care revine dupa partajare i-a fost achitata, mai am riscul de a pierde casa ? Mentionez inca o data ca intentia de a-si plati datoria fata de mama ei exista, dar nu este acceptata de cealalta parte ca sa fi data in rate, ci vrea toata o data (ceea ce nu este posibil deocamdata)

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In primul rand ati putea solicita instantei sa dispuna obligarea Dvs. la plata datoriei in transe. In cel de-al doilea rand, apreciez ca este foarte dificil obtinerea celor 10.000 lei in calitate de despagubiri morale, intrucat instantele nu prea acorda despagubiri morale mai ales pentru ca dovada acestora este foarte greu de facut. Oricum, va trebui sa va opuneti la plata celor 10.000 de lei intrucat nu sunt justificabili, si eventual sa fiti de acord cu plata in transe a celor 3.000 de lei.

O eventuala executare se va indrepta impotriva bunurilor personale ale sotiei. Prin urmare, executarea nu se poate indrepta impotriva bunurilor dvs. sau ale copilului. Daca casa este doar a sotiei, atunci casa poate fi executata. Daca casa este si a Dvs. si a sotiei, atunci mai intai trebuie facuta o cerere de iesire din indiviziune, urmand ca partea ce va reveni sotiei sa fie executata. In situatia in care divortati pana la pronuntarea hotararii, iar in urma partajului totul va va reveni dvs., atunci executarea practic nu poate avea loc in ce priveste casa.