DWQA Questionspoate sa imi ceara cineva drepturi de autor asupra unei lucrari IT, daca eu nu am niciun contract cu persoana respectiva?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Acum ceva timp am solicitat ajutorul unei persoane pentru dezvoltarea unui mic proiect in IT. Nu am facut niciun contract cu el. Persoana a facut proiectul eu i-am platit si mi-a dat proiectul si sursa lui. Pe parcursul dezvoltarii, eu am comunicat prin e-mail cu persoana. Apoi, eu l-am folosit si pentru alti clienti. Persoana in cauza a observat, iar acum imi cere o suma pentru ca l-am folosit si la alti clienti (drepturi de autor). Intrebarea mea este: daca nu voi plati suma respectiva (care nu e chiar mica), avand in vedere ca noi nu avem niciun contract, exista posibilitatea sa fiu afectat in vreun fel?
multumesc!

7 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Din punctul meu de vedere apreciez ca nu exista un temei pentru care sa platiti acea suma.
Conform Art. 72 din legea 8/1996 a drepturilor de autor, „(1) Prin prezenta lege, protectia programelor pentru calculator include orice expresie a unui program, programele de aplicatie si sistemele de operare, exprimate in orice fel de limbaj, fie in codsursa sau cod-obiect, materialul de conceptie pregatitor, precum si manualele.”, iar conform Art. 74 „In lipsa unei clauze contrare, drepturile patrimoniale de autor asupra programelor pentru calculator, create de unul sau de mai multi angajati in exercitarea atributiilor de serviciu ori dupa instructiunile celui care angajeaza, apartin acestuia din urma.”

Prin urmare, apreciez ca nu poate fi vorba de incalcarea vreunui drept al autorului catalogului flash.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

stimate domn, multumesc pentru raspuns. din cate observ, in articol e vorba de un angajat. insa in cazul de fata persoana nu mi-a fost angajat (era un task prea izolat ca sa angajez persoana). totul s-a petrecut la nivel verbal si mail. in acest caz, ce se intampla?

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Apreciez ca ultima parte a normei „celui care angajeaza” nu se refera strict la relatia angajat-angajator si astfel poate fi aplicata prin analogie si la situatia dvs. Mai mult, intre dvs. si respectivul, a existat un contract de prestari servicii, astfel nu cred ca poate fi vorba de existenta unor drepturi de autor atat timp cat aplcatia respectiva s-a facut intocmai cu cerintele dvs. si a fost transmisa in totalitate catre dvs. (putand interveni astfel si o aplicare a cesiunii drepturilor de autor).

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

stimate domn, multumesc pentru raspuns. am inteles…deci nu e vorba neaparat de o relatie angajat-angajator. in ce priveste a doua parte, NU a existat si nu exista niciun contract intre noi (de niciun fel). nu imi dau seama daca discutiile noastre sunt considerate „contract”. ideea este: oricum s-ar numi aceasta colaborare (contract, discutie, task samd), persoana in cauza imi poate cauza vreun rau in contextul in care eu folosesc acest catalog, desi i-am achitat datoria?
multumesc!

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Contractul dintre dvs. reprezinta tocmai intelegea avut prin e-mail si faptul ca dvs. ati achitat si dansul v-a predat produsul, programul in sine. Asa cum v-am precizat si anterior, apreciez ca aveti toate drepturile asupra programului respectiv, deci inclusiv dreptul de a-l distrubui, revinde etc.