DWQA QuestionsPoate fratele mamei sa ceara drept la casa daca a fost de acord cu un partaj?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua!Bunica mea are 2 copii din doua casatorii.Nu stiu daca are importanta dar vreau sa specific ca casa in care locuieste este facuta cu al doilea sot-bunicul meu.In anul 1994 printr-un ACT DE PARTAJ,bunica a trecut casa si un teren pe numele meu.Actul a fost semnat de toti membrii familie-inclusiv fratele mamei mele.Acum dupa atatia ani in care eu si familia mea am avut grija de bunica si am investit in casa batraneasca,fratele mamei ne ameninta ca are drept si el la casa.Specific ca actul nu a fost facut cu clauza de intretinere si nu s-a facut intabularea.Lamuriti-ma si pe mine va rog la ce pot sa ma astept din partea unchiului?Se poate ataca actul?Pot sa ma trezesc ca am investit degeaba in casa?Trebuie sa fac intabularea?Invatati-ma va rog ce sa fac sau la ce sa ma astept.Va multumesc si astept cu interes raspuns.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Actul respectiv trebuie verificat deoarece partajul se face de obicei dupa deschiderea mostenirii, insa in cazul in care fratele mamei a semnat acel act prin care era transferat dreptul asupra casei si terenului catre dvs., atunci in principiu acest act este opozabil si fratelui.

Dreptul de proprietate al dvs. trebuia sa-l inscrieti demult, iar daca nu l-ai inscris ar fi indicat sa mergeti si sa-l inscrieti in Cartea funciara cat mai repede.

In ce priveste unchiul, acesta ar putea ataca actul in instanta, insa trebuie verificat in concret actul si situatia pentru a determina daca unchiul are sau nu vreo sansa. Este adevarat ca sansele unchiului nu sunt mari, insa trebuie indentificat daca exista sau nu o posibilitate, astfel incat sa urmati calea cea mai buna pentru apararea drepturilor dvs.

Indicat ar fi sa consultati un avocat si sa-i prezentati actele pentru a va acorda o solutie in concret.

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!