DWQA Questionspoate fi executata silit o persoana decedata?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Mama mea a avut un credit de nevoi personale de 4500 ron luat pe 5 ani , a platit cam 3 ani apoi s-a imbolnavit nu a mai putut plati ratele ulterior ea a decedat. Am primit o hartie de la un executor judecatoresc pe numele mamei sa se plateasca o datorie de 6000 de lei la acea banca, i-am explicat ca a decedat dar dansul spune ca o executa silit. Mama mea avea un apartament impreuna cu tatal meu nu s-a facut succesiune. Poate executorul sa execute silit partea ei de apartament ea fiind decedata? Suntem obligati sa platim acea suma?

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In primul rand trebuie verificat daca exista o asigurare de viata, in sensul in care daca debitorul decedeaza, atunci creditorul (banca) sa-si ia datoria de la asigurare (contractul prevede aceasta clauza).
In al doilea rand, dvs. ati putea fi obligata daca ati acceptat succesiunea, in caz contrar niciun mostenitor aparent nu poate fi raspunzator pentru datoria defunctului.
In al treilea rand, pentru a executa o parte dintr-un imobil, trebuie mai intai facuta o actiune de partajare a bunului in sine, intrucat nu poate fi executat doar o jumatate din bunul imobil.
In al patrulea rand, executarea nu are cum sa se faca asupra apartamentului, intrucat calitatea de proprietar a debitoarei a incetat la data decesului. Ca atare, apartamentul nu mai poate fi considerat al acesteia.

In cazul in care ati primit o somatie de la un executor judecatoresc, indicat ar fi sa faceti o contestatie la executare in care sa precizati aceste amanunte.