DWQA QuestionsPlata a jumatate din rate de catre fostul sot ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna seara. As dori sa-mi dati un sfat in legatura cu o problema aparuta in cazul unui divort. Este vorba despre un apartament si o masina achizitionate de catre mine, inainte de a ma casatori, ambele cu credit ipotecar, respecti credit de nevoi personale. Mentionez ca suntem casatoriti din iulie 2008, iar acum sotia solicita in cazul unui divort plata unor despagubiri pentru perioada in care am fost casatoriti in valoare de jumatate din ratele platite in timpul casatoriei. As dori sa mai precizez ca in cele 18 luni de casatorie, sotia mea a lucrat cca 9 luni. Intrebarea este daca ar avea dreptul sa ceara asta, si care sunt sansele ca instanta sa-i acorde acest „drept”.

Multumesc anticipat

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Sansele difera de la caz la caz. In situatia in care dvs. ati avut venituri mai mari, atunci este evident ca ratele au fost platite in marea lor parte de catre dvs., motiv pentru care instanta daca ii va acorda ratele, nu i le va acorda in cuantum de 50%. Totusi, chiar daca dansa a lucrat doar 8 luni, trebuie sa aveti in vedere ca si munca in gospodarie (curatenie, gatit etc.) se considera aport la bunurile familiei. Instanta va tine cont asa cum v-am precizat de sumele achitate efectiv si de cuantumul veniturilor fiecaruia dintre dvs.
Dreptul acesteia este un drept de creanta avand in vedere ca a contribuit intr-un fel sau altul la plata creantelor. Daca dvs. reusiti sa dovediti ca aceasta nu a participat in niciun fel la plata acestor rate, atunci nu va avea nicio sansa de reusita.