DWQA QuestionsPlangere penala abandon de familie
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna seara
Intentionez sa depun o plangere penala impotriva tatalui pentru savarsirea infractiunii de abandon familial, pentru neplata pensiei alimentare de 1 an de zile.
Ma intereseaza sa stiu cum pot face dovada ca timp de un 1 an nu am mai primit pensia, in conditiile in care singura dovada concreta pe care o am este mandatul postal din data de 15 iunie 2010, cand am primit ultima data pensia.
Mentionez ca am 22 de ani, si sunt studenta, nu am niciun fel de relatie cu tatal meu, nici macar nu stiu daca a parasit sau nu tara. Totodata, m-ar mai interesa de ce acte as mai avea nevoie pentru a le atasa plangerii penale (gen adeverinta de student, etc)
Si care este perioada posterioara depunerii plangerii in care se comunica rezolutia procurorului?
Multumesc anticipat.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Nu trebuie sa faceti dvs. dovada ca nu ati primit, ci trebuie sa faca dovada tatal dvs. ca a platit pensia. Insa, pentru a exista abandon de familie, trebuie mai intai sa existe o hotarare judecatoreasca impotriva acestuia prin care este obligat sa va plateasca pensie de intretinere pana la terminarea studiilor. In cazul in care nu exista o astfel de hotarare, atunci mai intai trebuie sa obtineti aceasta hotarare printr-o cerere de chemare in judecata separata.

La plangere penala trebuie sa depuneti actele si hotararea judecatoreasca care sa ateste pe de o parte legatura dintre dvs. si tatal dvs., iar pe de alta parte care sa ateste obligatia acestuia de plata.

Perioada difera de la parchet la parchet si in functie de volumul de munca. Insa in cazul dvs., s-ar putea ca astfel de solutii sa fie acordate chiar in cateva luni (3-4).