DWQA QuestionsPensionar invaliditate. Incetare contract individual de munca ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

O societate comerciala, in calitate de angajator, este obligata sa mentina cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata si timp de lucru de 1/2 din durata normala, un salariat propriu care are decizie de pensionare cu incadrare in gradul al III-lea de invaliditate (invaliditatea nu are legatura cu munca)?

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Potrivit dispozitiilor Legii 19/2000, in raport cu cerintele locului de munca si cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea de gradul III se caracterizeaza prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, invalidul putand sa presteze o activitate profesionala pentru o perioada de maxim 4h/zi. Cu toate acestea, angajatorul nu poate fi obligat sa mentina un contract individual de munca in conditiile in care persoana nu mai este din punct de vedere fizic si legal apta pentru o activitate ce presupune acelasi interval orar si aceeasi intensitate.
Este astfel la latitudinea dvs mentinerea raporturilor de munca cu respectarea celor 4 ore/zi sau incetarea colaborarii in acest sens.

Cu stima,
Av. Cristian WINZER