DWQA QuestionsPensie urmas ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua.
Problema: Sunt pensionat pe caz de boala avand un grad II de handicap permenent. Am lucrat 20 de ani ca muncitor intr-un Institut de Cercetare si din 1.10.09 m-am pensionat deoarece nu avea cine sa ma duca la serviciu, parintii mei fiind in varsta iar eu nu merg singur in oras. Pentru perioada lucrata mi s-a stabilit o pensie 478 lei. Va intreb daca in situatia mea as putea sa obtin o pensie de urmas in cazul in care tatal meu ar deceda? De asemenea as dori sa stiu daca ma pot angaja cu munca la domiciliu, pentru a mai castiga ceva in plus, voi fi in situatia de a pierde pensia sau anii lucrati se pot adauga la pensie?

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Legat de pensia de urmas in eventualitatea mortii tatalui dvs.,legea prevede urmatoarele:
„Copiii au dreptul la pensie de urmas in urmatoarele situatii:
– pana la varsta de 16 ani
– daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizat potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi 26 de ani
– pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceastas-a ivit in perioada in care se aflau in una din situatiile de mai sus.
Referitor la angajarea dvs., pensionarii cu grad de invaliditate I si II se considera ca si-au pierdut intreaga capacitate de munca. Din acest punct de vedere, legiuitorul prezuma absolut ca nu mai este posibila prestarea unei activitatii profesionale, indiferent de durata ori de complexitatea acesteia.
Asadar, daca doriti sa prestati o munca, o puteti face fara a vi se adauga vechime in munca.