DWQA QuestionsPensie si indemnizatie de handicap in caz de lipsa venituri
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Va prezint situatia grea a cumnatului meu Titei Laurentiu Valeriu de 55 de ani fara nici un venit pentru a-l ajuta sa traiasca. El a lucrat in Germania,Suedia ,Franta ca antrenor de tenis de camp timp de 16 ani si dupa Revolutie s-a repatriat in Romania unde nu a obtinut nici-o pensie pe caz de boala deoarece s-a imbolnavit(are coxartroza de care s-a operat, iar acum merge in carje, dar are si schizofrenie paranoida, imbolnavindu-se in Germania, la varsta de 40 ani))Actualmente se merge pe ideea de a obtine un ajutor social de la primaria Constanta, ajutor pe care poate sa i-l dea daca se incadreaza in lista de bunuri mobile si imobile. Cum ar putea face sa-si reintre in drepturi si sa aiba un venit pentru a-si asigura existenta?
As vrea sa ne ajutati sa interveniti acolo unde trebuie pentru rezolvarea situatiei avand in vedere realizarea unei pensii de boala,sau o indemnizatie de handicap sau eventual un ajutor social de la primaria Constanta. Multumesc, astept raspuns. Mentionez ca a fost cel ce a pus bazele tenisului profesionist in Constanta, iar printre multele diplome obtinute in tara si strainatate, se numara si 20 diplome de premiul 1 castigate aici, in Romania, ca junior, dar si ca senior.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In primul rand trebuie sa aveti in vedere ca pentru a beneficia de pensie, cumnatul dvs. trebuie sa fi cotizat la sistemul de pensii national. In cazul in care acesta nu a cotizat, atunci in ce priveste pensia este dificil de a obtine una deoarece nu sunt respectate conditiile prevazute de legea nr. 263/2010. Daca cumnatul dvs. a cotizat, atunci recomandat ar fi sa mergeti la Casa de pensii din Constanta si sa discutati cu acestia referitor la pensie (precizez ca este vorba de pensia dansului si nu ma refer la o pensie de urmas daca este cazul).

Relativ la indemnizatia de handicap, ar putea beneficia de aceasta daca ar fi incadrat intr-un grad de handicap. Ca urmare, cel mai indicat este sa mergeti la Comisia de evaluare pentru handicap din Constanta, urmand ca aceasta sa stabileasca daca se incadreaza intr-un grad de handicap sau nu.

In ce priveste alte ajutoare sociale, va trebui sa discutati cu cei de la Primarie, mai exact serviciul lor specializat pentru astfel de cazuri sociale, intrucat acestia va pot ajuta. Puteti avea in vedere legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

Trebuie sa va aducem la cunostinta ca o sa aveti nevoie de rabdare pentru toate demersurile, insa intr-un final totul se va rezolva.

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!