DWQA Questionspensie la care cotizez si in tara si in strainatate
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Sunt plecat in Spania unde cotizez la pensie in calitate de angajat cu contract legal de cca 5 ani. In acelasi timp, platesc numerar in Romania de aprox. 4 ani avand un contract de asigurare cu Casa de Pensii, pentru a indeplini conditiile legale de pensionare in tara. Am 54 ani si lucrati 30 iar de cand cotizez „din mana” am acumulat pana la 33 ani si 10 luni. Intrebarea mea este daca perioada si sumele cotizate in tara in perioada in care am cotizat si in Spania imi sunt recunoscute si considerate ca vechime si contributii sau nu. De asemenea, in ce conditii ma pot pensiona in momentul in care indeplinesc conditiile legale mai precis la varsta de 62 de ani avand vechime/cotizat 35 ani in Romania si (pana in prezent) 5 ani in Spania. Care consecintele dublei contributii in ambele state si daca mai trebuie sa cotizez in continuare in Romania sau doar in Spania.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Raspunsul este afirmativ in ce priveste cotizarea dvs. in Spania, in sensul in care se va tine cont in Romania de cotizarea dvs. In ce priveste varsta standard de pensionare in Romania, aceasta este de 65 de ani insa daca dvs. aveti un stagiu de cotizare complet, v-ati putea pensiona anticipat. In ce priveste pensia in Spania, ar trebui sa beneficiati teoretic si de pensie in Spania daca sunt indeplinite conditiile legale de acolo.

Indicat ar fi totusi sa trimiteti o cerere catre Casa de Pensii de care apartineti dvs. aici in Romania, precum si o adresa scrisa la Casa de pensii din Spania pentru o clarificare mai buna (trebuind tinut cont si de anul nasterii si de eventuale reduceri de termen daca sunt aplicabile – conditii de munca speciale sau deosebite).

Mult succes si va multumim pentru publicarea intrebarii si increderea acordata!