DWQA QuestionsPensie de urmas ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in rezolvarea unei probleme: tatal meu a decedat in martie 1992 la varsta de 54 de ani. legea 19/2000 o gaseste pe mama beneficiara a 2 pensii: pensie de agricultori pusa in plata in anul 1999 la implinirea varstei de 57 de ani cf. legii 80/1992 si pensie de urmas pentru 2 urmasi in procent de 75%(mama si sora mea care isi continua studiile) conform legii 3/1977. in anul 2002 sora mea isi termina studiile iar pensia de urmas a mamei este recalculata si se emite decizie prin care se stabilesc drepturile incepand cu 01.10.2002 cu un procent de 50% din drepturile sustinatorului. in luna mai 2010 mama nu a mai primit pensia de urmas. intrebati, cei de la casa judeteana de pensii au raspuns ca pensie de urmas a mamei modificata in anul 2002 a fost stabilita incorect, ca ea nu avea dreptul la aceasta pensie, ca ar fi trebuit sa aleaga intre pensia de urmas si cea de agricultori si ca se va emite decizie pentru recuperarea sumelor primite incorect. intrebarea mea este: este corect sa fie suspendata pensia de urmas si recuperate sumele primite in conditiile in care legea 19/2000 la art.171 alin(1) spune ca „In cazul modificarii numarului de urmasi dupa intrarea in vigoare a prezentei legi, pentru o pensie stabilita pe baza legislatiei anterioare, pensia pentru sotul supravietuitor se recalculeaza potrivit prezentei legi, cu indeplinirea conditiilor existente la data deciziei initiale.”?
Va multumesc.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In conformitate cu prevederile art. 74 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, [b]sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie[/b]. Acest articol se interpreteaza in sensul in care trebuia facuta optiunea dintre pensii, cumulul dintre acestea nefiind permis.

Articolul 171 alin. 1 nu are din pacate legatura cu permisiunea sau nu a cumulului. Trebuie sa aveti in vedere ca odata cu legea 19/2000, celelalte legi privind pensiile (inclusiv cele de agricultor) au fost abrogate.

Totusi, trebuie sa aveti in vedere ca Art. 187 prevede ca ” (1) Sumele incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale se recupereaza de la beneficiari in termenul de prescriptie de 3 ani.” Prin urmare, decizia de recuperare nu poate privi sume de bani anterioare celor 3 ani.

O contestatie s-ar putea formula impotriva deciziei respective, insa va trebui sa dovediti ca a fost vina Casei de Pensii pentru plata celor doua pensii daca eventual mama nu a declarat ca mai primeste si o alta pensie la momentul formularii cererii pentru pensie de urmas.