DWQA Questionspensie de urmas student pana la rezidentiat
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Sunt/am fost beneficiara unei pensii de urmas, tatal meu fiind pensionar la data decesului. Insa, acum a intervenit o problema. Am 25 de ani, sunt absolventa Facultatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, Bucuresti, si luna aceasta imi sustin examenul de licenta. Insa, la Facultatea de Medicina, lucrurile decurg putin altfel. Dupa ce iti dai examenul de licenta, in urma caruia iti obtii diploma de medic-doctor, daca vrei sa practici medicina in Romania esti obligat sa sustii examenul de rezidentiat, care are loc la sfarsitul lunii noiembrie 2011, altfel nu te angajeaza nimeni in sistemul sanitar, diploma de licenta neavand valoare. Angajarile in sistem, dupa ce promovezi examenul se fac abia in luna ianuarie. Trebuie sa precizez ca eu nu vreau sa fac altceva decat medicina, este continuarea fireasca a lucrurilor, prin urmare trebuie sa ma pregatesc pentru acest ultim examen, nu-mi permit sa-mi caut un loc de munca in aceste 3 luni.
Intrebarea mea este urmatoarea: cum pot sa obtin pensia de urmas in aceste 3 luni in care stau acasa si invat, in conditiile in care nu mai sunt studenta dar nici angajata in sistemul sanitar nu pot fi ? Ce acte ar trebui sa prezint doamnelor de la casa de pensii ? Pot eventual sa fac o copie dupa chitanta de inscriere la examenul de rezidentiat… Va rog frumos sa-mi spuneti cum ar trebui sa procedez. Va multumesc pentru timpul acordat

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna seara,

Din pacate Noua lege a pensiilor prevede ca:

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:

b) daca i?i continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani.

Prin urmare, nu aveti cum beneficia de pensie de urmas pana la rezidentiat, daca nu mai sunteti studenta.