DWQA Questionspensie-da,somaj-nu?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Daca nu am serviciu(in general,venituri) pot incheia contract de asigurare facultativa pentru pensie cu Casa de Pensii. De ce nu este posibil sa inchei un astfel de contract(cu Fortele de Munca) si pentru somaj ? (daca am inteles bine,in acest caz,trebuie „sa produc venituri”). Am inteles bine ?

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Pensia facultativa reprezinta suma platita periodic catre dvs, in mod suplimentar si distinct de cea furnizata de sistemul public, in urma unei contributii a dvs. la Casa de Pensii mai ridicate. Astfel, legea va permite cumularea pensiei facultative (adica s-a incheiat la latitudinea dvs.) cu cea prevazuta de sistemul de pensii public.
Somajul are în vedere protecţia persoanelor pentru riscul de şomaj, asigurării unui nivel ridicat al ocupării şi adaptării forţei de munca la cerinţele pieţei muncii. Somajul se acorda doar in urma unei contributii deja achitate de catre dvs., in urma unei situatii relativ exceptionale si in conformitate cu legile in vigoare, motiv pentru care nu poate exista somaj facultativ (in sensul in care dvs. sa platiti o suma in plus ca sa primiti un somaj mai ridicat). Pe langa faptul ca legea nu permite existenta unui somaj facultativ, somajul se acorda doar persoanelor in cautarea unui loc de munca, acest somaj avand in final doar un caracter public. (pensia poate avea atat un caracter public cat si unul privat – atunci cand se incheie o pensie facultativa).