DWQA QuestionsPensie anticipata ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua,
Am apelat la dumneavoastra pentru a ma lamuri asupra urmatoarei spete:
-sotia mea este medic , este nascuta in aug 1955. a terminat Facultatea de Medicina in 1981 si incepind cu 04 oct 1981 a fost incadrata in munca fara nici o intrerupere ! In aceste conditii de vechime si virsta conform LEGII ACTUALE A PENSIILOR din sistemul public poate sa-si depuna dosarul pentru a obtine pense anticipata?
Dupa calculul meu ar avea acum 28 de ani, 5 luni iar daca depune dosarul in august si va solicita pensionarea anticipata sa spunem cu 5 dec 2010 ar avea:
– virsta de 55ani si 3 luni
– si vechime efectiva in cimpul muncii de 29 ani si 2 luni
Repet intrebarea : Conform legii 19 /2000 in conditiile de mai sus se poate depune dosarul de pensionare anticipata ?
Va multumesc anticipat

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Sotia dvs. se va putea pensiona anticipat doar daca la varsta de 55 ani indeplineste conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 40 ani. Aceata ar putea sa se pensioneze anticipatat partial 55 ani daca ar indeplini conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 30 ani. Aceste situatii se datoreaza intrucat conform legii „asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea varstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale nu se au in vedere perioadele in care asiguratul :

a beneficiat pensie de invaliditate
a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditiile absolvirii acestora
a satisfacut serviciul militar, ca militar in termen sau militar cu termen redus, concentrat, mobilizat sau in prizonierat”

Sotia dvs. se va putea pensiona pentru limita de varsta incepand cu August 2015, respectiv la implinirea varstei de 60 ani. Aceasta va putea beneficia de reducerea varstei de pensionare daca a efectuat:
-Lucrul in conditii deosebite;
-Lucrul in conditii speciale;
-Lucrul in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat;
-Persecutii politice cu privare de libertate, deportare in strainatate dupa 23 august 1944;
-Prizonierat;
-Daca a nascut si i-a crescut pana la 10 ani trei sau mai multi copii.