DWQA QuestionsPensie alimentara ?
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

Buna ziua. Am o relatie de 9 ani cu un cetatean cu dubla cetatenie, romana – americana. Cand ne-am cunoscut, el era casatorit (in State) si avea un copil. In momentul de fata, nu suntem casatoriti, dar avem 2 copii. In ce masura cei doi copii, rezultati in afara casatoriei lui, pot deveni cetateni americani? Ce drepturi am eu si copii nostrii, in cazul in care ne despartim? Pot beneficia de o pensie alimentara si in ce suma? Iar daca, se ajunge la dezbaterea unei mosteniri, cum pot copii sa beneficieze? Va multumesc.

1 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

In ce priveste cetatenia americana si dobandirea acesteia va trebui sa analizati actele normative americane cu privire la aceasta situatie. Eventual, puteti intreba la Ambasada Americii din Romania, pentru a va da mai multe detalii cu privire la dobandirea cetateniei americane.
In cazul in care va casatoriti si va despartiti ulterior, puteti obliga fostul sot sa va plateasca pensia alimentara catre copii in cazul in care acesta nu mai doreste plata acesteia, iar in ca va priveste pe dvs. puteti avea drepturi referitoare la bunurile comune (care se vor imparti dupa solutionarea divortului in cazul in care veti dori). In situatia de fata, puteti obliga tatal doar la plata pensiei alimentare.
Conform Codului Familiei, art. 94 alin. (1), se stabileste ca pensia de intretinere se plateste din „mijloacele” debitorului, adica veniturile din munca cu caracter periodic si continuu si alte sume care se platesc in temeiul raporturilor de munca, care au caracter de continuitate. De obicei, cuantumul se ridica pana la 1/4 din mijloace.
In cazul in care se ajunge la o succesiune, copii mostenesc dupa tata in functie de numarul acesta. Spre exemplu, in cazul in care tatal are 3 copii, masa succesorala se va imparti intre acestia in mod egal, dupa ce se va scade cota de 1/4 a sotiei supravietuitoare (daca este cazul).