DWQA Questionspedeapsa pt lovirea unei persoane (mai complicat)
office@cjo.ro Echipa asked 4 ani ago

buna ziua! am batut un baiat in urma a mai multor injurii produse de el catre adresa mea. acuma baiatul a depus plangere la politie dar nu are certificat medico legal. el are 5 zile de spitalizare si 4 saptamani de recuperare. va rog frumos sa imi acordati un mic timp pentru a ma lamurii si pe mine ce se poate intampla.
acuma baiatul ma suna si ma streseaza ca sa ii dau 10 mil pt ce iam facut ( fractura la maxilar ).

7 Answers
office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Buna ziua,

Fapta prezentata de dvs este calificata de legea penala ca infractiune de „lovire si alte violente” si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.

Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate (mai explicit spus, organele de cercetare penala nu pot efectua acte specifice fata existenta unei plangeri a „baiatului agresat de dvs”). De asemenea, este important de stiut ca impacarea partilor inlatura raspunderea penala (adica daca dvs, prin multiple posibilitati, gasiti o rezolvare amiabila a „problemei”, chiar si dupa depunerea unei plangeri penale, dosarul va si inchis si sa va dispune neinceperea urmaririi penale).

Solutia optima este astfel sa gasiti o modalitate de „impacare”. Cu toate acestea, consideram oportun sa aveti in vedere si urmatoarea situatie: zilele de ingrijiri medicale trebuie dovedite (certificat medico-legal, eventuala expertiza de specialitate), ele nefiind prezumate a exista pur si simplu. Lipsa unei astfel de constatari poate conduce la dovedirea inexistentei faptei penale.

Av. Cristian WINZER

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

fapta sa petrecut acum 3 luni si el a depus plangere acum o luna. din cate am intees eu daca nu are certificat medico legal nu are ce sami faca decat o simpla amenda. nu stiu daca mai poate sasi scoata acuma certificat . se poate? Mai am sa specific un singur lucru aveam 17 ani cand lam batut.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

el imi cere suma de 1000 RON pt fapta care i sa intamplat.

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

Stimate domn,

Termenul pentru depunerea unei plangeri impotriva dvs, sub aspectul savarsirii infractiunii de loviri si alte violente, curge pentru partea vatamata (pentru „baiatul lovit”) de la momentul in care a stiut a reclama cine este faptuitorul (respectiv de la data cand l-ati „batut”). Daca plangerea este depusa la o zingura zi dupa expirarea termenului de 2 luni, solutia va fi de neincepere a urmaririi penale, considerandu-se ca nu exista plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Astfel cum am specificat si in raspunsul anterior, lipsa certificatului (care nu poate fi scos in acest moment), face ca fapta sa nu existe.

Varsta de 17 ani avuta de dvs la momentul savarsirii faptei nu prezinta o importanta deosebita decat la individualizarea pedepsei (adiuca stabilirea cuantumului acesteia), minorul care are de la 16 ani in sus raspunzand penal.

Av. Cristian WINZER

office@cjo.ro Echipa answered 4 ani ago

va multumesc pentru timpul acordat.